Hos UrKompagniet ønsker vi altid at klæde dig godt på til at træffe det bedste valg, når det kommer til køb af ur, både til dig selv og til folk du kender. Vi deler derfor al vores viden og erfaring med ure her på vores hjemmeside, så du kan få lige præcis den information du søger omkring ure. Vi vil i følgende indslag introducere dig kort til alle de emner om ure, som du kan læse meget mere om på vores hjemmeside.


Lær det grundlæggende om ure - Vores store guide til viden om ure

Urværker

Urværket er naturligvis nøglen til, at dit ur kan gå, men der findes forskellige typer urværker, som alle har indflydelse på funktionalitet, design og pris. Urværker kan overordnet set inddeles i tre kategorier: kvarts (quartz), mekanisk (manuelt eller automatisk) og kinetisk.

Kvartsurværket er det mest udbredte på markedet. Det revolutionerede urindustrien i slutningen 1960’erne, hvilket primært skyldes, at kvarts mere præcist angiver tiden og er billigere at producere. Designmæssigt er en af fordelene ved at kvartsurværk, at det har færre dele. Dette gør, at urværket er mindre og på den måde kan urkassens design blive mere slankt og elegant. Fordi kvartsværket er billigere at producere, er prisen på kvartsure naturligvis også oftest billigere end ure med andre værker. Kvarts får energi fra et batteri, som skal skiftes omkring hvert tredje til fjerde år. Det mekaniske urværk kan inddeles i to grupper: manuelt optræk og automatisk. 

Det mekaniske urværk med et manuelt optræk er stort set uddødt i dag, og ses typisk kun i vintage ure. Det automatiske urværk indeholder, i modsætning til det manuelle, en rotor der trækker uret op, når du bevæger det. Med et traditionelt automatisk urværk skal uret være i bevægelse for ikke at gå i stå, og derfor investerer mange i en watch winder, som sørger for at uret holdes i bevægelse, når det ikke bæres. Det mekaniske urværk anses af urentusiaster som “det rigtige urværk”. Det skyldes, at det mekaniske urværk ikke indeholder et batteri, men derimod består af hundredvis af små, mekaniske dele og derfor er et fantastisk stykke håndværk, tro mod urets oprindelse. På grund af dette er et mekanisk ur ofte dyrere, da det ganske enkelt kræver flere materialer og ekspert håndarbejde at producere. 

Det kinetiske urværk kan ses som en form for hybrid urværk, der kombinerer elementer fra både kvartsværket og det automatiske værk. En af fordelene ved det kinetiske urværk er, at det kan oplagre energi i et batteri, som kommer fra bevægelserne i dit håndled. Det betyder at du ikke behøver bekymre dig om at uret går i stå, når du ikke bærer det.   

Ud over disse tre typer urværker, er mange mærker i dag begyndt at producere ure med værker, der får sin energi fra lys/solenergi. Denne teknologi blev bragt på markedet af mærket Citizen, som begyndte at producere ure med en ny teknologi, som de kaldte for “Eco-Drive”. Ofte indeholder denne type ur et kvartsværk, der kan opsuge og lagre den energi, der kommer fra lys. Derfor behøver du med et lys/soldrevet ur ikke bekymre dig om batteriskift. 

Du kan læse meget mere detaljeret om urværker her.


Watch Winder

En watch winder er en elektronisk opbevaringskasse til mekaniske ure, der behøver kontinuerlig bevægelse for at gå. Der findes forskellige typer watch winders i forskellige designs, men fælles for de fleste watch winders er, at de er æstetisk lækkert designet, så de passer til værdifulde urkollektioner. 

Læs mere om watch winders her.


Urskiver & Display

Urskiver og displays kan inddeles i fire grupper: analog, digital, anadigi og touch screen. Den analoge urskive er den mest almindelige, og den karakteriseres ved at have numerisk, tegn eller anden angivelse af 12 timer, samt en time-, minut-, og eventuelt også sekundviser. Det digitale display angiver tiden elektronisk, typisk i militærtid. Anadigi er en hybrid mellem den analoge skive og det digitale display, og har både en analog urskive samt et digitalt display. Touch screen er et skærm display, som man interagerer med ved berøring. 

Ønsker du at læse mere om typer af urskiver og displays, kan du læse om det her


Remme & Lænker 

Ure kan have mange forskellige typer af remme, og der er mange faktorer, der spiller ind, når du skal vælge hvilken rem, der passer bedst til dig og din livsstil. Eksempelvis kan remstørrelse, materiale, robusthed og design gøre stor forskel på, hvilken urrem der passer bedst. Remmens størrelse kan have indflydelse på, hvordan den føles og passer til dit håndled. Har du for eksempel et lille og smalt håndled, er en tyk og tung stål lænke som regel ikke den bedste løsning. Til gengæld er stål lænken ideel, når det kommer til robusthed og versatilitet, da materialet er enormt hårdført og designmæssigt versatilt. Blandt de mest almindelige typer remme er: metal remmen (lænke remmen), læder remmen, gummi remmen, resin remmen, og stof remmen (nato remmen). Blandt de mindre almindelige typer remme er mesh remmen, træ remmen og keramik lænken. Generelt set har hver type naturligvis sine fordele og ulemper, men vi oplever, at designet ofte er den primære bestemmelsesfaktor, når der skal vælges en urrem. På den måde glemmer mange ofte også at tænke over, hvor praktisk remmen er, i forhold til hvad uret skal bruges til. Derfor anbefaler vi altid, at du sætter dig godt ind i egenskaberne ved de forskellige typer remme, specielt hvis du skal investere i et ur i den dyrere prisklasse.

Du kan læse mere i dybden om de forskellige type af remme og lænker her.


Låstyper

Der er typisk en direkte sammenhæng mellem hvilken type rem uret har, og hvilken type lås uret har. Dette skyldes, at materialet og designet i mange tilfælde dikterer, hvilke låstyper det er muligt at benytte til uret. Blandt de mest almindelige låse er spændelåsen, klaplåsen og glidelåsen. Spændelåsen ses typisk på ure med en læder - eller stofrem, og i nogle tilfælde en meshrem. Klaplåsen ses typisk på ure med en lænkerem, og glidelåsen ses typisk på ure med en mesh - eller stofrem. Fordelene ved spændelåsen og glidelåsen er, at de nemmere kan justeres til dit håndleds omkreds. På ure med en lænkerem og klaplås, er det derimod nødvendigt at af - og påmontere led, således urremmen kommer til at passe dit håndled. Blandt de mindre almindelige låstyper er sommerfuglelåsen, klap/spænde hybridlåsen, smykkelåsen og velcrolåsen. Disse typer låse er som sådan ikke mindre holdbare end de mest almindelige låstyper, men er enten ikke ligeså moderne eller mindre nemme at producere. 

Ønsker at læse mere om låstyper, kan du gøre det her.


Vandtæthed 

Vandtæthed har stor betydning for, hvad dit ur kan tåle. Derfor er det vigtigt at have viden omkring dit urs vandtæthed, så du ikke ubevidst risikerer at skade det. Vandtæthed er da også et af de emner, vi bliver spurgt mest om, hvilket er helt forståeligt, da klassificeringen af vandtæthed på ure kan være forvirrende. Vandtætheden i et ur angives i ATM (atmosphere). 1 A