Hos UrKompagniet ønsker vi altid at klæde dig godt på til at træffe det bedste valg, når det kommer til køb af ur, både til dig selv og til folk du kender. Vi deler derfor al vores viden og erfaring med ure her på vores hjemmeside, så du kan få lige præcis den information du søger omkring ure. Vi vil i følgende indslag introducere dig kort til alle de emner om ure, som du kan læse meget mere om på vores hjemmeside.


Lær det grundlæggende om ure - Vores store guide til viden om ure

Urværker

Urværket er naturligvis nøglen til, at dit ur kan gå, men der findes forskellige typer urværker, som alle har indflydelse på funktionalitet, design og pris. Urværker kan overordnet set inddeles i tre kategorier: kvarts (quartz), mekanisk (manuelt eller automatisk) og kinetisk.

Kvartsurværket er det mest udbredte på markedet. Det revolutionerede urindustrien i slutningen 1960’erne, hvilket primært skyldes, at kvarts mere præcist angiver tiden og er billigere at producere. Designmæssigt er en af fordelene ved at kvartsurværk, at det har færre dele. Dette gør, at urværket er mindre og på den måde kan urkassens design blive mere slankt og elegant. Fordi kvartsværket er billigere at producere, er prisen på kvartsure naturligvis også oftest billigere end ure med andre værker. Kvarts får energi fra et batteri, som skal skiftes omkring hvert tredje til fjerde år. Det mekaniske urværk kan inddeles i to grupper: manuelt optræk og automatisk. 

Det mekaniske urværk med et manuelt optræk er stort set uddødt i dag, og ses typisk kun i vintage ure. Det automatiske urværk indeholder, i modsætning til det manuelle, en rotor der trækker uret op, når du bevæger det. Med et traditionelt automatisk urværk skal uret være i bevægelse for ikke at gå i stå, og derfor investerer mange i en watch winder, som sørger for at uret holdes i bevægelse, når det ikke bæres. Det mekaniske urværk anses af urentusiaster som “det rigtige urværk”. Det skyldes, at det mekaniske urværk ikke indeholder et batteri, men derimod består af hundredvis af små, mekaniske dele og derfor er et fantastisk stykke håndværk, tro mod urets oprindelse. På grund af dette er et mekanisk ur ofte dyrere, da det ganske enkelt kræver flere materialer og ekspert håndarbejde at producere. 

Det kinetiske urværk kan ses som en form for hybrid urværk, der kombinerer elementer fra både kvartsværket og det automatiske værk. En af fordelene ved det kinetiske urværk er, at det kan oplagre energi i et batteri, som kommer fra bevægelserne i dit håndled. Det betyder at du ikke behøver bekymre dig om at uret går i stå, når du ikke bærer det.   

Ud over disse tre typer urværker, er mange mærker i dag begyndt at producere ure med værker, der får sin energi fra lys/solenergi. Denne teknologi blev bragt på markedet af mærket Citizen, som begyndte at producere ure med en ny teknologi, som de kaldte for “Eco-Drive”. Ofte indeholder denne type ur et kvartsværk, der kan opsuge og lagre den energi, der kommer fra lys. Derfor behøver du med et lys/soldrevet ur ikke bekymre dig om batteriskift. 

Du kan læse meget mere detaljeret om urværker her.


Watch Winder

En watch winder er en elektronisk opbevaringskasse til mekaniske ure, der behøver kontinuerlig bevægelse for at gå. Der findes forskellige typer watch winders i forskellige designs, men fælles for de fleste watch winders er, at de er æstetisk lækkert designet, så de passer til værdifulde urkollektioner. 

Læs mere om watch winders her.


Urskiver & Display

Urskiver og displays kan inddeles i fire grupper: analog, digital, anadigi og touch screen. Den analoge urskive er den mest almindelige, og den karakteriseres ved at have numerisk, tegn eller anden angivelse af 12 timer, samt en time-, minut-, og eventuelt også sekundviser. Det digitale display angiver tiden elektronisk, typisk i militærtid. Anadigi er en hybrid mellem den analoge skive og det digitale display, og har både en analog urskive samt et digitalt display. Touch screen er et skærm display, som man interagerer med ved berøring. 

Ønsker du at læse mere om typer af urskiver og displays, kan du læse om det her


Remme & Lænker 

Ure kan have mange forskellige typer af remme, og der er mange faktorer, der spiller ind, når du skal vælge hvilken rem, der passer bedst til dig og din livsstil. Eksempelvis kan remstørrelse, materiale, robusthed og design gøre stor forskel på, hvilken urrem der passer bedst. Remmens størrelse kan have indflydelse på, hvordan den føles og passer til dit håndled. Har du for eksempel et lille og smalt håndled, er en tyk og tung stål lænke som regel ikke den bedste løsning. Til gengæld er stål lænken ideel, når det kommer til robusthed og versatilitet, da materialet er enormt hårdført og designmæssigt versatilt. Blandt de mest almindelige typer remme er: metal remmen (lænke remmen), læder remmen, gummi remmen, resin remmen, og stof remmen (nato remmen). Blandt de mindre almindelige typer remme er mesh remmen, træ remmen og keramik lænken. Generelt set har hver type naturligvis sine fordele og ulemper, men vi oplever, at designet ofte er den primære bestemmelsesfaktor, når der skal vælges en urrem. På den måde glemmer mange ofte også at tænke over, hvor praktisk remmen er, i forhold til hvad uret skal bruges til. Derfor anbefaler vi altid, at du sætter dig godt ind i egenskaberne ved de forskellige typer remme, specielt hvis du skal investere i et ur i den dyrere prisklasse.

Du kan læse mere i dybden om de forskellige type af remme og lænker her.


Låstyper

Der er typisk en direkte sammenhæng mellem hvilken type rem uret har, og hvilken type lås uret har. Dette skyldes, at materialet og designet i mange tilfælde dikterer, hvilke låstyper det er muligt at benytte til uret. Blandt de mest almindelige låse er spændelåsen, klaplåsen og glidelåsen. Spændelåsen ses typisk på ure med en læder - eller stofrem, og i nogle tilfælde en meshrem. Klaplåsen ses typisk på ure med en lænkerem, og glidelåsen ses typisk på ure med en mesh - eller stofrem. Fordelene ved spændelåsen og glidelåsen er, at de nemmere kan justeres til dit håndleds omkreds. På ure med en lænkerem og klaplås, er det derimod nødvendigt at af - og påmontere led, således urremmen kommer til at passe dit håndled. Blandt de mindre almindelige låstyper er sommerfuglelåsen, klap/spænde hybridlåsen, smykkelåsen og velcrolåsen. Disse typer låse er som sådan ikke mindre holdbare end de mest almindelige låstyper, men er enten ikke ligeså moderne eller mindre nemme at producere. 

Ønsker at læse mere om låstyper, kan du gøre det her.


Vandtæthed 

Vandtæthed har stor betydning for, hvad dit ur kan tåle. Derfor er det vigtigt at have viden omkring dit urs vandtæthed, så du ikke ubevidst risikerer at skade det. Vandtæthed er da også et af de emner, vi bliver spurgt mest om, hvilket er helt forståeligt, da klassificeringen af vandtæthed på ure kan være forvirrende. Vandtætheden i et ur angives i ATM (atmosphere). 1 ATM betegner det normale atmosfæriske tryk under vand, og forstås principielt som, at uret kan tåle at komme 10 meter under vand. Dette siger dog ikke meget, da trykforholdene under vand varierer meget, afhængigt af en række faktorer som vind, vejr, strømforhold osv. Det vil altså sige, at hvis dit ur viser en vandtæthed på 3 ATM er det ikke ensbetydende med, at du kan dykke 30 meter under havoverfladen med det. Du kan se den fulde oversigt over ATM og vandtæthed her. Som udgangspunkt bør et ur have mindst 20 ATM, før du overhovedet kan svømme med det. Den højeste angivning er 100 ATM, hvilket ofte ses på dykkerure. Denne type ure er specielt designet til at kunne modstå de trykforhold, der forekommer under vandet.

Har dit ur været udsat for vand eller fugt, uanset hvor høj vandtæthed uret har, bør du være opmærksom på at holde øje med kondens. Kondens er fugt/dug, der ophober sig inde i uret, hvis fugt eller vand er sluppet ind i urværket. Oplever du den mindste form for kondens på urskivens glas, bør du få det sluppet ud hos en urmager hurtigst muligt, så urets indre dele ikke tager uoprettelig skade som følge heraf.   

Ønsker du en mere dybdegående forklaring på vandtæthed, kan du læse om det her.


Urkassen 

Når de fleste skal vælge et ur, er urkassens udseende som regel en af de primære faktorer, der tages stilling til. Der er dog langt flere ting end urkassens udseende, som kan være betydningsfuld, i forhold til at få taget den rigtige beslutning, ved køb af et nyt ur. Størrelsen på urkassen er vigtig i forhold til at vide, om uret fysisk passer til håndleddet. Samtidig kan den have betydning for, hvor behageligt uret føles at have på, og om det sidder i vejen for et ærme.

Materialet på urkassen kan have betydning for urets pris og hvor robust det er, samt om der er risiko for eventuel allergi, da den er i direkte kontakt med huden. Uanset de øvrige materialer, er rustfrit stål i dag det mest anvendte materiale til urkassen, fordi materialet er hårdt, og modstandsdygtigt over for pletter, rust og korrosion. Samtidig kræver det minimal vedligeholdelse. Derudover anvendes resin også i høj grad som foretrukket materiale til urkassen, særligt i produktionen af digitale ure, der ofte skal kunne tåle nogle slag og stød. Samtidig er resin ideelt til personer med allergi overfor metal. Foruden rustfrit stål og resin, er der en række øvrige materialer, som anvendes i mindre grad, blandt andet titanium, plastik og træ. Hver enkelt slags urkasse har sine fordele og ulemper, og derfor er det altid en god idé at sætte sig ind i, hvilke faktorer der har betydning for dig, ud over urkassens udseende. 

Du kan læse mere om urkasser her.

Urkassens størrelse

En urkasses størrelse opgøres ud fra urkassens diamater og urkassens tykkelse. Jo større diameteren er, jo tykkere vil uret som regel være. Urkassens diameter er større for herreure, og vil oftest ligge mellem 38mm - 46mm, hvor urkassens diameter for dameure typisk vil være mellem 23mm - 38mm. 

Du kan læse mere om de forskellige urkassestørrelser her.


Glastyper

Der anvendes forskellige typer glas hen over urskiven, som hver især har sine unikke fordele og kendetegn. Akrylglas er den billigste type glas, og ses oftest på billige ure grundet lavere produktionsomkostninger. Mineralglas er det mest anvendte type glas, og denne type glas ses mest på ure i mellem prisklasserne. Mineralglas er mere resistent over for ridser end akryl, og mindre reflekterende end safir. Der ses dog også masser af eksempler på dyrere ure med mineralglas, afhængigt af hvad uret er designet til at skulle kunne. Safirglas er ekstremt ridseresistent, og er det foretrukne glas blandt high-end mærker. En ny type glas er safirbelagt mineralglas, som er en hybrid mellem mineralglas og safirglas. 

Du kan læse mere om de forskellige typer glas her.


Rensning af Ure

Noget af det vigtigste du kan gøre for at sørge for, at dit ur får et langt liv, er at rense det regelmæssigt. Du kan sagtens rense dit ur regelmæssigt på overfladen hjemmefra, og langt hen ad vejen kan du også selv give det en dybdegående rens derhjemme med almindelige husholdningsprodukter. Du kan naturligvis forebygge, at dit ur bliver beskidt, ved ikke at udsætte det for forhold, der kan skade eller tilsøle det. Eksempelvis bør du ikke benytte et hverdagsur til sport og fitness, hvis det ikke er lavet til dette formål. Overfladerens af uret bør ske mindst en gang om ugen, mens den dybegående rens kan vente til en gang om måneden eller mindre, afhængigt af hvilke type ur det er, hvor ofte du bruger det, og hvad det har været udsat for. Når du renser dit ur selv, skal du altid tage stilling til hvilket materiale det er udformet i, og om det er vandtæt, så du ikke risikerer at gøre mere skade end gavn, når du selv renser det. Eksempelvis er der stor forskel på, hvordan du renser og plejer en læderrem i forhold til en stålrem. 

Du kan læse vores fulde guide til rensning af ure her, hvor vi giver dig en step-by-step guide til at rense dit ur, med urets materiale taget i betragtning. 


Virksomheder & Mærkegrupper

I urindustrien er der en lang række mærkegrupper, som er en samling af forskellige urmærker under et gruppenavn. Blandt de største mærkegrupper er Swatch Group, Richemont, LVMH, Kering Group, Fossil Group, Citizen Group, Seiko Group, Movado Group, Timex Group, Festina Group, Franck Muller Group og Citychamp Group. Som eksempel ejer Swatch Group koncernen følgende mærker: Breguet, Blancpain, Glashütte Original, Harry Winston, Jaquet Droz, Omega, Léon Hatot, Longines, Rado, Union Glashütte, Tissot, Calvin Klein, Balmain, Certina, Mido, Hamilton og Flik Flak. Ud over mærkegrupperne, er der også en række individuelle virksomheder at finde. Disse inkluderer blandt andre Breitling, Rolex, Apple, Audemars Piguet, Chopard, Casio og Patek Philippe.   

Interesserer du dig for urindustrien, kan du læse mere om virksomheder og mærkegrupper her.


Typer Ure

Der findes mange forskellige typer ure på markedet, men der er otte typer som anses for de mest populære typer typer. Hverdagsuret er det mest almindelige type ur, som oftest har et simpelt, men stilet design, der gør det ideelt til hverdagsbrug. Hverdagsuret har som regel en fornuftig pris, og giver god value for money.

Et dress watch, også kendt som det formelle ur, er en type ur som ofte ligger i en højere prisklasse end hverdagsuret. Det er stilet og kan være meget prestigefyldt, og er derfor ideelt til formelle lejligheder. Et dress watch benyttes som regel ikke til hverdag, men tages derimod oftest kun frem til særlige begivenheder.

En anden type ur som er meget alsidig er aktivitetsuret. Denne type ur er mere hårdfør, og ses ofte med et mere sporty eller råt design. Derfor er det ideelt både til hverdag og til aktiviteter som sport og adventure. Et aktivitetsur der ofte tildeles sin egen kategori, er dykkeruret. Dykkeruret er ligesom de fleste aktivitetsure designet specielt til en bestemt type aktivitet. Derfor kan dykkeruret modstå forholdene under vand og har unikke funktioner, der matcher til at dykke.

Modeure er en helt anden type ur end aktivitetsure. Denne type ure ligger ofte i en billig-mellem prisklasse, og har typisk kvartsurværk. Modeure følger de hurtigt skiftende modetrends og er derfor en accessory, som er sjov at eksperimentere med og tilpasse sin personlige stil.

En anden type ur som også er meget moderne er smartwatches. Smartwatches har vundet frem i forbindelse med den moderne teknologi, og derfor er et smartwatch den ideelle type ur til dig, der ønsker at holde dig forbundet, og være på forkant med teknologien.

Den sidste meget populære type ur er smykkeuret. Smykkeuret er en type ur, hvor der er fokus på design og flotte detaljer. For eksempel har smykkeure til kvinder ofte smukke detaljer i form af mønstre på urskiven og/eller er prydet med krystaller/ægte sten. Det er muligt at finde et smykkeur i alle prisklasser. 

Vil du læse mere om de forskellige typer ure på markedet, kan du gøre det her.


Børneure

Skal dit barn lære klokken med et børneur, er det godt at du sætter dig ind i hvad der er vigtigt at vide omkring børneure inden du gør dit køb. 

Du kan typisk vælge mellem analoge og digitale børneure. Det analoge børneur har en traditionel urskive med visere, mens et digitalt børneur har display med 24-timers visning. Du bør vurdere hvilken type, der bedst resonerer hos dit barn, når barnet skal lære klokken. Da mange børneure produceres i Kina eller USA, bør du også huske at tjekke, om det digitale ur har 24-timers visning, så du ikke får købt et digitalt børneur, der kun viser tiden i 12-timers (AM/PM) intervaller. En fordel ved digitale børneure er, at de kan have smarte funktioner, som kan være praktiske i hverdagen. For eksempel kan et digitalt børneur med multipel alarmer, hjælpe dit barn med at huske at stå op, gå på toilettet, og tage sin medicin.

En anden vigtig faktor i forhold til urets funktion, er hvorvidt det er vandtæt. En vandtæt børneur kan nemlig være en fordel, så barnet ikke behøver at huske at tage det af, inden det i bad eller i svømmebassinet. Derudover er børneurets design vigtigt, da vi oplever, at hvis dit barn synes, at uret har et sejt/fint design, er de mere motiverede til at gå med det og at dermed potentielt har lettere ved at lære klokken.

Sidst, men ikke mindst, bør du overveje børneurets materialer. Har du et aktivt barn, bør børneuret være udformet i robuste materialer. Er barnet tilbøjelig til at blive irriteret over tøj der klør eller lign., er det typisk en god idé at investere i et børneur med et behageligt remmateriale som gummi. Da børn kan have meget sart hud, bør du også tage stilling urets materiale i forhold til bekræftet eller potential nikkelallergi. Selvom metalure i Danmark skal imødekomme relativt strikse regler for mængden af nikkel i metaller, er det aldrig muligt 100% at undgå, at nikkel forekommer i rustfrit stål. Ønsker du et allergivenligt ur til dit barn, kan et ur i plastik eller et ur i det allergivenlige titanium være et godt alternativ. Du bør sikre dig, at disse typer børneure ikke kun har en urkasse i et allergivenligt materiale, men også en lås og bagklap i et allergivenligt materiale. 

Du kan læse mere i dybden om, hvad du skal være opmærksom på ved børneure her.


Swiss Made Ure

Har du blot en smule interesse for ure, er du uden tvivl stødt på betegnelsen “Swiss Made”. Dog er det de færreste som egentlig ved, hvad betegnelsen står for. Vi oplever at mange tror, at betegnelsen betyder, at uret er produceret i Schweiz. At et ur er “Swiss Made” betyder ikke nødvendigvis at et ur er 100% lavet i Schweiz, men at uret overholder de specifikke krav, der skal imødekommes for at et ur må betegnes som “Swiss Made”. Disse krav har ændret sig over tid, hvilket der er flere årsager til, og kravene bliver løbende strammere. Overordnet set må man i dag bruge betegnelsen “Swiss Made” hvis uret er samlet og inspiceret i Schweiz, samt at mindst 60% af produktionsomkostningerne er genereret i Schweiz.  

Læs mere om Swiss Made her.


Forsikring af Ure

Er du ejer af et værdifuldt ur eller overvejer du at investere i et? Så husk at sætte dig godt ind i, hvordan dit ur er dækket af din forsikring. Generelt vil de fleste ure være dækket af indboforsikringen, som gælder for tyveri, vandskade eller brand. Derudover vil der som regel ikke være forskel på, om du befinder dig i Danmark eller i udlandet. Du bør dog sikre dig, at du ikke er underforsikret. Det vil sige, at du bør undersøge, hvorvidt forsikringssummen i din forsikring matcher værdien af dine ejendele, inklusive dit/dine ur/ure. Skulle uheldet være ude, er det derudover altid en god idé at have dokumentation for dit ur. Dette kan være i form af en kvittering og i nogle tilfælde kan du også få værdien vurderet hos en urmager. 

Du kan læse meget mere om forsikring af dit ur her.