Der findes en række forskellige typer ure på markedet, der er designet til specielle lejligheder og situationer. Det kan være svært at gennemskue, hvilken type ur, der passer bedst til netop din garderobe og livsstil, hvorfor det kan være gavnligt at kende til disse forskellige typer ure. I dette indlæg vil vi derfor introducere dig for de mest populære typer ure. I de følgende sektioner kan du læse om hver types kendetegn, samt læse hvilke modeller og mærker, der er mest populære. 

Hverdagsuret

Hverdagsuret formår at skabe en fin balance mellem det afslappede og det formelle look, hvorfor det for mange er en alsidig og fordelagtig investering. Med det rette hverdagsur, kan du benytte det til de fleste situationer og anledninger, og med et godt design passer det også til det meste i garderoben. Dets alsidighed er klart den bedste egenskab ved uret.  

Hvis du er på udkig efter et hverdagsur er urets design nok det vigtigste at tage stilling til. Dette skyldes at de fleste hverdagsure ligger i en prisklasse og kvalitet som passer til de fleste. Designmæssigt vil et simpelt og stilrent design være en fordel da det passer til det meste i garderoben og til de fleste lejligheder. Dette er også grunden til, at du oftest finder hverdagsure i sort/hvid/sølv, guld/hvid, brun/hvid/guld eller andre neutrale, men smukke farvekombinationer. Generelt kan du regne med, at jo flere farver hverdagsuret har, des sværere bliver det at matche til garderoben. Derfor holder de fleste sig til maksimalt tre farver på deres hverdagsur. 

Da du kommer til at bære hverdagsuret ofte er remmen materiale en anden vigtig ting at tage stilling til, da det vil have stor indflydelse på, om det sidder behageligt på dit håndled. Ofte vil en læder -, mesh - eller resinrem føles mere behagelig end en lænkerem. Det mest populære valg er hverdagsuret med læderrem, da former sig til dit håndled og den føles behagelig at have på. Derudover er læderremmen let i vægt og tynger ikke håndleddet ned på samme måde som en lænkerem. Ud over remmen bør du også tænke over hvilken urkasse dit hverdagsur skal have. En tyk, bred urkasse er tungere end en slank, flad urkasse, og føles derfor mere tung på håndleddet. Derfor vælger de fleste et hverdagsur med en slank urkasse. Er du typen som går med stramme ærmer, bør du også tænke over om en bred, tyk urkasse vil komme til at sidde i vejen for dine ærmer. 

Aistrup hverdagsur med brun læderrem

Selvom de fleste hverdagsure ligger i den overkommelige prisklasse, er der selvfølgelig også masser af eksempler på premium hverdagsure. Hverdagsurets pris afhænger af en række faktorer. De væsentligste faktorer der afgør hverdagsurets pris er mærket, materialerne og urværket. Da du formentlig skal bruge hverdagsuret i en del år, er det en god idé at gøre dig nogle tanker omkring, hvad du er villig til at betale, og hvor mange år du forventer det skal holde. Her bør det indgå i dine overvejelser, at hverdagsuret som regel bæres til hverdag, og derfor udsættes for mere slid end et formelt ur. Passer du godt på dit hverdagsur, kan selv ure i den billigere ende dog holde i mange år. 

Da hverdagsuret er så populært et valg, vil du blandt de fleste mærker finde hverdagsure i forskellige modeller. Blandt de mest populære mainstream mærker med et lækkert udvalg af hverdagsure er Daniel Wellington, MVMT, Fossil, Seiko og Skagen. De nævnte mærker har generelt en rigtig god balance mellem design, pris og kvalitet.  

Dress watch (formelt ur)

Et dress watch er en anden type ure, der er meget populær. De fleste med et dress watch bærer det til særlige lejligheder og på jobbet. Det har generelt et lækkert stilrent og professionelt udtryk. For eksempel er det den perfekte accessory til et flot jakkesæt eller en fin aftenkjole. En god standard urkollektion består af et hverdagsur og et formelt ur. Hverdagsuret er typisk uret, der gerne må få lidt knubs, mens det formelle ur tages frem til de særlige begivenheder. 

I modsætning til mange andre typer ure, fås et dress watch ofte kun i simple og elegante farvekombinationer. Dette skyldes naturligvis, at accessories i spændende farvekombinationer ofte ikke passer til den formelle garderobe. Derudover kan dress watches have prangende detaljer som krystaller og sten, der giver uret et flot glimt. Leder du efter et dress watch til mænd, bør du tænke over hvilke øvrige accessories, uret skal matche med. Skal det for eksempel matches med sorte sko og et sort bælte med sølv spænde, så er er et klassisk dress watch til mænd med en sort rem og en sølv urkasse ideelt. Designmæssigt har et dress watch ofte enten en læderrem eller en lænkerem. Disse to typer remme giver et mere eksklusivt og elegant udtryk end en stof - eller gummirem. Blandt dress watches finder også remme med tryk såsom et kroko tryk, som er populært. Derudover har et dress watch ofte en lidt tykkere urkasse, der er med til at give uret tyngde og et eksklusivt udseende. 

Udover design er kvalitet og pris vigtigt at tage stilling til med et dress watch. I dag findes der mange forskellige typer dress watches i mange forskellige prisklasser. Det betyder også, at der vil være langt flere forskellige prisklasser at vælge imellem, hvorimod det førhen forholdt sig sådan, at det primært var eksklusive og dyre mærker, der udbød dress watches. Der vil derfor være billigere dress watches tilgængelige, som stadig formår at skabe et fornuftigt formelt udtryk, hvis du ikke har mulighed eller lyst til at skulle ud at bruge alt for mange penge. På trods af dette er der mange der vælger at investere lidt ekstra i et dress watch, da uret som nævnt oftest kun benyttes ved særlige lejligheder. Dette betyder altså, at du derved ikke vil opleve slitage i lige så stort omfang eller lige så hurtigt, som det er tilfældet med hverdagsuret. Herudover vil der for mange være en vis grad af prestige forbundet med deres dress watch. Det kan for eksempel være i forbindelse med at vælge et særligt mærke eller look, som udtrykker denne prestige. 

Dress watch fra Oris i kombination med en ternet skjorte

En anden faktor der har indflydelse på urets pris, udover mærket og designet, er urværket. Mange urentuiaster anser stadig det mekaniske urværk som værende det ‘rigtige’ urværk. Mekaniske urværker er meget mere komplicerede at producere end urværker med batteri, og derfor også dyrere. For mange urentusiaster vil det mekaniske urværk på et dress watch være prestigefyldt, samtidig med at det vil repræsentere et unikt stykke håndværk. Det er en faktor, som bør indgå i det endelige beslutningsgrundlag, og du bør derfor gøre op med dig selv, om urværket er af særlig vigtighed for dig. 

Aktivitetsuret

Den næste type ur på listen er aktivitetsuret. Aktivitetsuret er blevet et populært valg blandt aktive typer grundet dets mange smarte, brugervenlige og innovative funktioner. Et aktivitetsur kan både benyttes som et klassisk sportsur, der anvendes i forbindelse med traditionelle sportsgrene og fitnessudøvelse, men kan i ligeså høj grad bruges til mange adventure og ekstremsports aktiviteter. 

Designmæssigt har mange aktivitetsture i modsætning til klassiske ure et digitalt display. Det digitale display gør det nemmere at angive tid og tage tid, så det kan bruges til sportsgrene. Dog ses der også masser af eksempler på aktivitetsure i den mellem og høje prisklasse med analog urskive. Da aktivitetsure kan have meget forskellige designmæssige udtryk, er det muligt at finde både aktivitetsure med sporty designs og klassiske designs. 

Det vigtigste ved aktivitesuret er dets kvalitet. Da det typisk skal bruges til aktiviteter er det naturligvis vigtigt, at uret ikke er skrøbeligt, og at det kan tåle nogle stød. Generelt ser man som regel kun aktivitetsure i robust stål (eller andet metal) eller udformet i resin.  

Fordi materialerne og kvaliteten er så vigtig ved aktivitetsure ligger denne type ure ofte i en højere prisklasse end eksempelvis hverdagsuret.   

Med aktivitetsuret er det vigtigste at tænke over, hvilke lejligheder uret skal bruges til. Er du til fitness, er det klassiske sportsur den perfekte løsning, mens et dykkerur er den bedste løsning til dig, der skal bruge det til vandaktivitet. Mange aktivitetsure designes derfor til bestemte aktiviteter, så uanset hvilken aktivitet eller sportsgren du går op i, er der helt sikkert et ur lavet specielt til dette formål. Populære mærker når det kommer til aktivitetsure er Seiko, Casio og Oris. For eksempel er Casio G-Shock det mest populære mærke til folk, der arbejder i militæret eller som dyrker ekstremsport, da linjen er specielt designet til denne type aktiviteter. Du behøver dog ikke at være sportsentusiast for at have et aktivitetsur.  Mange vælger denne type ur udelukkende på grund af det cool design, der associeres med aktivitetsuret. 

Casio G-Shock militærinspireret aktivitetsur

Dykkeruret

Dykkeruret er en all-time favourite for mange urkendere. Det er der forskellige årsager til, men den primære årsag er, at dykkeruret har et genkendeligt, stilet design, samtidig med at det er hårdført. Derfor er dykkeruret meget versatilt, og kan bruges til både hverdag, fest og sport. Derudover har dykkeruret fået sin status via mainstream kulturen, der gennem årene har cementeret det som en kultklassiker. Blandt andet er James Bond filmene til grund for urets popularitet, da den populære karakter James Bond altid bar et dykkerur på sit håndled. Derfor kan du i enhver James Bond film spotte et lækkert dykkerur på skuespillerens håndled, typisk fra Rolex eller Omega. På den måde blev dykkeruret synonymt med action, damer, biler og maskulinitet. På grund af urets kultklassiker status, er det rent faktisk de færreste, der bruger deres dykkerur som et reelt dykkerur. 

Oris Aquis dykkerur på en båd med udsigt til havet

Et dykkerur ligger generelt i en højere prisklasse end eksempelvis hverdagsuret. Dette skyldes typisk urets kvalitet og premium materialer, samt dets mere komplekse funktioner og egenskaber. Er du derfor på udkig efter et dykkerur, er det godt at du sætter dig ind i hvilke funktioner du reelt set har behov for. Et ur med 100 ATM vil koste betydeligt mere end et ur med 3 ATM. Hvis uret blot skal kunne tåle en tur i svømmehallen eller en dukkert på stranden, så er det ikke nødvendigt at købe et dykkerur med 100 ATM, som er beregnet til at dykke med flaske. Er det dog selve urets udseende og æstetik der er vigtigst for dig, gælder det blot om at finde et dykkerur i en prisklasse, du er komfortabel med.

På grund af dykkerurets stigende popularitet, udbyder flere og flere mærker dykkerure i deres kollektioner. Anbefalelsesværdige mærker i dykkerurskategorien i forskellige prisklasser inkluderer OceanX, Oris, Seiko og Invicta.

OceanX Sharkmaster dykkerur med isblå urskive

Modeuret

De såkaldte modeure har opnået enorm popularitet de seneste år, hvilket i høj grad kan tilskrives enorme succeser blandt virksomheder som Daniel Wellington. Modeure ses mest blandt det yngre segment, og blandt folk der generelt godt kan lide at eksperimentere med deres stil. Herudover tillader modeure nemt folk at kombinere og variere deres urs look, således det passer til deres outfit. Modeure findes nemlig i en masse forskellige farvekombinationer og designs, hvilket gør dem ideelle til netop sådanne formål. På modeure ses ofte anderledes og unikke detaljer, som ikke ses så ofte på traditionelle ure. Derudover er det ikke uvant at opleve, at producenter af modeure forsøger at imitere elementer fra eksklusive ure, men uden den samme høje pris forbundet herved. 

For mange modeursmærker er det et mål at holde deres produktionsomkostninger nede. Det er et mål, fordi det betyder, at de vil kunne udbyde deres ure til yderst konkurrencedygtige priser. Derfor ses mange modeure konstrueret med et kvartsurværk. Kvartsurværket, der indeholder et batteri, er væsentlig billigere at producere end et mekanisk urværk. Dog produceres modeure også med helt eller delvist automatiske værker, hvis man skulle foretrække denne form for urværk. 

Guldfarvet Olivia Burton modeur med perlemor urskive

Modeures lavere pris betragtes af nogle mennesker som værende en stor fordel. For mange vil der grundet urets lavere pris nemlig foreligge færre bekymringer forbundet ved eventuelt at skulle miste det. Dette gør uret perfekt, hvis man eksempelvis er meget på farten eller ude at rejse, da det ikke vil have lige så stor økonomisk betydning, hvis det skulle gå hen at blive stjålet, beskadiget eller mistet, sammenlignet med mange andre typer ure. 

En anden fordel ved modeures lavere priser er, at det tillader folk at skifte ur, i takt med de evigt skiftende trends i moden. Modeuret er den perfekte type ur til at eksperimentere med din stil. Blandt populære mærker i modeurskategorien er blandt andre Olivia Burton, Michael Kors, Daniel Wellington, IK Colouring, Grand Frank og Tommy Hilfiger. 

Smartwatch

Mange forbinder smartwatches med store mærker som Apple og Samsung. Dette er med god grund, da Apple med introduktionen af deres Apple watch til markedet i 2014, fik stor indflydelse på smartwatches stigende popularitet de seneste år. Dog findes der mange flere mærker på markedet, der producerer super lækre smartwatches i forskellige prisklasser. Dette gælder både for klassiske smartwatches med touchscreen, men også hybrid smartwatches der kombinerer looket fra det traditionelle ur med smarte funktioner. 

Det klassiske og mest velkendte type smartwatch er den type med touch screen, som på mange måde fungerer som en smartphone, men i stedet i form af et ur. Det kan forbindes med din smartphone og tablet, og indeholder mange smarte funktioner som gør det ideelt at have med dig på farten. Du kan derfor nemt holde dig forbundet med omverdenen, lige meget hvor end du befinder dig. De mest anvendte funktioner er SMS, opkaldsstyring, mail, samt notifikationer fra eksempelvis musik - og trænings apps, samt sociale medier. Derudover indeholder denne type smartwatch også kontaktløse betalingssystemer som Google Pay og Apple Pay. Det er netop disse funktioner der er med til at skille vandene for, om man ser et klassisk smartwatch som nødvendigt eller ej, da mange siger at de ikke kan se formålet med et klassisk smartwatch, når de har en smartphone.

Fossil smartwatch med pink rem

Skal man komme med eksempler på, hvad et smartwatch kan som en smartphone ikke kan, så er det at smartwatch altid er lige ved håndleddet, så du ikke behøver at bruge tid på at hente din telefon op af lommen eller tasken. Derudover kan du strømline din hverdag ved at koble dit smartwatch til smart elementer i dit hjem, så du eksempelvis kan styre lys og lysstyrke i hjemmet fra dit håndled. Smartwatches kører oftest på batteri, dvs. det skal oplades jævnligt, ligesom din smartphone. De mest populære smartwatch mærker er naturligvis Apple og Samsung, men det er også muligt at får et lækkert smartwatch i en lidt mere overkommelig prisklasse, eksempelvis fra Fossil, Michael Kors eller Casio. 

Et hybrid smartwatch ser ud som et traditionelt ur med an analog urskive. Det kan kobles til din smartphone og andre smart elementer, og styres fra uret via små ‘knapper’ som du trykker på. Hvis du foretrækker looket af et traditionelt ur men stadig ønsker et smartwatch, så er hybriden nok uret du bør se dig om efter. Blandt de mest populære mærker som designer lækre hybrid ure er Kronaby, Armani og Casio. Kronaby fungerer eksempelvis ved, at uret ved hjælp af bluetooth forbindes med din smartphone og dine apps. Dermed kan uret også bruges til smart elementer i dit hjem, eksempelvis lyd -, lys -, og skærmsystemer. 

Hybrid smartwatch fra Kronaby med fremhævede smart funktioner på iPhone skærm

Smykkeuret

Smykkeure er en kategori af ure, der er særligt populær blandt kvinder. Smykkeure er designet på en sådan måde, at de i ligeså høj grad minder om smykker som de gør om ure. Derfor kendetegnes smykkeuret ofte ved, at det har spændende, pyntende detaljer. Dette kan eksempelvis være i form af en armbåndsrem eller en urskive prydet med sten eller krystaller.

Generelt er der mange gode mærker på markedet, der udbyder smykkeure med hver deres særpræg. Derfor er udvalget stort og varieret, så der er med sikkerhed noget på markedet, der falder i din smag, hvis du er på udkig efter et smykkeur. Blandt populære mærker med smykkeure er Armani, Michael Kors, Festina, DKNY, Inex og Lorus.

Festina smykkeur i guldfarve med sten i urskiven