Der er en klar sammenhæng mellem hvilken rem/lænke dit ur har, og hvilken låstype uret har. Derfor vil her i indlægget om remme/lænker også beskrive de forskellige låstyper, der findes. Vi vil forklare, hvilke remme de forskellige låstyper oftest ses på, og redegøre for deres individuelle kendetegn. På den måde vil du forhåbentlig have en komplet oversigt over de forskellige låstyper, og samtidig være bevidst om, hvilken låstype dit nuværende eller kommende ur er udstyret med. 

Spændelås

En spændelås er en af de mest almindelige typer lås. Den er oftest at finde på læder remme, gummi remme, resin remme - og stof remme, men nogle mærker bruger også spændelås på mesh remme. Spændelåsen er ideel, fordi du ikke behøver at justere på urets rem. Du kan blot sætte låsen i det rette hul på remmen, så remmen passer til omkredsen på din arm.

Illustration af en spændelås på en brun læder rem

Har du meget store eller små håndled, kan det blive nødvendigt at få lavet ekstra huller. Dog er det generelt kun muligt at få lavet ekstra huller på læder remme. Du kan få lavet ekstra huller i remmen, hvis du køber en hulmaskine, eller du kan få det lavet det hos en urmager uden den store omkostning. Køber du dit ur på nettet, vil det typisk være angivet med mål, hvor stor eller lille omkredsen på urremmen kan blive.

Glidelås

Glidelåsen er, ligesom spændelåsen, enormt smart, fordi du ikke er afhængig af hverken at få justeret led eller at få lavet ekstra huller i din rem. Glidelåsen fungerer ved, at du trækker i den ene ende af remmen gennem låsen og klapper låsen ned, der hvor størrelsen passer. På den måde er der som regel et større spænd mellem hvor stor eller lille remmen kan blive. Har du derfor meget store eller små håndled, er et ur med en glidelås som regel et godt valg.

Illustration af en glidelås på en guld mesh rem

Glidelåsen bruges generelt på ure med mesh rem, da denne type rem er ideel til denne låstype. Flere mærker bruger dog også glidelåse på ure med stof/nato rem.

Klaplås/foldelås

Foldelåsen bruges generelt på ure med lænke rem. Denne type lås gør, at uret danner en ubrudt cirkel, både når låsen er åben og lukket. Den fungerer ved at du trækker uret over dit håndled, hvorefter du kan folde låsen hen over indersiden af dit håndled, til folden låser sig fast. Med denne type rem vil det være nødvendigt at fjerne/tilføje led for at ændre på remmens omkreds. 

Illustration af en klaplås/foldelås på en guld stål lænke

Klap/spænde hybridlås

Denne type lås er en blanding mellem klap/foldelåsen og spændelåsen. Denne type lås ses typisk på ure med læder rem, dog er den ikke så populær i dag, i forhold til andre alternativer. Den fungerer ved, at remmen både har en spændefunktion, hvor urets lås kan justeres til huller i ur remmen, og en klap/foldefunktion, hvor urremmens ene side folder ned over den anden side og klikker sig fast. 

Illustration af en klap/spænde hybridlås på en sort læder rem

Sommerfuglelås

En sommerfuglelås er en metallås, der lukkes med to klapper, som mødes i midten. Denne type lås ses primært på ure med metal lænker, oftest på dameure. Sommerfuglelåsen benyttes sjældnere i dag end den hidtil gjorde, hvilket kan skyldes, at der findes mere simple låsetyper på markedet i dag som kan benyttes til de fleste typer metal remme.

Illustration af en sommerfuglelås på en klassisk metal lænke

En af fordelene ved en sommerfuglelåsen er, at den er næsten usynlig bag på uret. Dermed får urremmen et stilet ‘clean’ look.  

Smykkelås

Smykkelåsen er endnu en lås som sjældent ses i dag. Den har primært været brugt på dameure, med mellem til smalle lænke remme. Smykkelåsen fungerer ved at en lille klap åbnes og lukkes om enden på leddet i den anden ende af remmen. Med en smykkelås kan du kun justere i urremmens omkreds ved at tilføje/fjerne led fra lænken. 

Illustration af en smykkelås på en smal metal lænke

Velcrolås

Velcrolås er, som navnet indikerer, en stof rem der lukkes med velcro. Denne type rem var særligt populær i starten af nullerne, men ses sjældnere på ure i dag på grund af skiftende modetrends. Dog oplever vi, at retro designs stille og roligt genvinder popularitet, så måske vi så småt begynder at se velcrolåsen i et større omfang på markedet igen. Den største fordel ved velcrolåsen er, at den er enormt praktisk. Du skal nemlig ikke bruge tid på at indstille låsen.

Illustration af en velcrolås på en mesh rem

Søger du et ur med en velcrolås kan du være heldig at finde enkelte modeller hos mærker, der designer retro modeller, eller du kan forsøge dig med at finde et second hand online eller i en second hand butik.