Der er mange faktorer at tage til overvejelse, når du skal købe et nyt ur. En af disse faktorer er selve urkassen. Det er vigtigt at overveje, hvad du stilmæssigt er på udkig efter ved en urkasse, hvad den skal kunne holde til, og hvor meget du er villig til at betale. Alle disse faktorer afhænger i høj grad af, hvilket materiale urkassen er lavet i. Så for at finde frem til, hvilken urkasse, der vil passe til din livsstil og økonomi, vil vi her beskrive de mest populære urkassematerialer. Vi vil beskrive deres fremtoning, kendetegn og popularitet. Hvert materiale har sine respektive fordele og ulemper, og de er essentielle at kende til, således du er bedst muligt klædt på til at foretage det rette køb for netop dig og dine behov. Herudover gennemgår vi urkassens størrelse, herunder de mest almindelige størrelser for henholdsvis mænd og kvinder.

Urkassemateriale 

Historisk set er der sket en utrolig udvikling, når det kommer til urkassematerialer. Indtil 1970’er var messing det mest anvendte materiale, enten belagt med guld eller krom. Eksklusive, dyrere ure var oftest lavet udelukkende i guld. 

Siden 1970’erne har vi dog oplevet et skift, og i dag er det mest anvendte materiale uden sammenligning rustfrit stål. Det er blevet det foretrukne materiale i fremstillingen af urkassen, fordi det har vist sig som værende hårdført, holdbart og billigere at anvende til produktion. I dag arbejder og eksperimenterer urfabrikanter desuden konstant med at udvikle nye materialer til urkassen, hvortil der kan nævnes materialer såsom carbon, træ og keramik. 

Rustfrit stål 

Som nævnt indledningsvis er rustfrit stål i dag det mest anvendte materiale til urkassen. Det er et populært valg blandt mange, fordi ure af rustfrit stål grundet sin holdbarhed typisk har en lang levetid. Materialet er hårdt, modstandsdygtigt og kræver minimal vedligeholdelse. Endvidere opstår der ikke pletter, rust eller korrosion, når materialet er i kontakt med vand.

Vincero ur med urkasse af rustfrit stål med brun læderrem og blå urskive

Rustfrit stål er kendt for at være sølvfarvet af udseende, men kan også være behandlet eller belagt, så det får en anden farve eller tone. Typisk vil rustfrit stål desuden findes til en rimelig pris, trods sin gode holdbarhed. Størstedelen af urfabrikanter anvender det såkaldte 316L rustfrit stål til deres urkasse. Rolex har deres egen variant af rustfrit stål, der går under navnet 904L, som er en smule mere resistent over for ridser og korrosion. Nævneværdigt er rustfrit stål et relativt tungt materiale.  

Plastik

En urkasse af plastik ses oftest på digitale ure samt sports - og børneure. En urkasse i plastik er typisk billig at fremstille, robust og generelt vandtæt. Desuden besidder plastik en høj modstandsdygtighed over for varme temperaturer og sollys. Urkasser af plastik er i øvrigt, grundet materialet, nemme at fremstille i alverdens farver, så der er med garanti noget for enhver smag. Dette er også en væsentlig årsag til, at plastik ofte ses anvendt i fremstillingen af børneure. 

Fibex børneur i plastik

Resin

Resin anvendes mest i forbindelse med produktionen af digitale ure, samt ure der skal kunne modstå slag og stød. Særligt G-Shock serien fra Casio er kendt for at anvende resin som materiale til urkassen. Resin vil typisk have et råt og robust udseende over dem, og sådanne ure ses særligt udbredt i militæret og blandt aktive typer. Herudover er resin hårdført og kan modstå næsten alt slags vejr. 

Sort Casio G-Shock ur med resin urkasse og orange detaljer

Alloy 

Alloy minder meget om rustfrit stål rent udseendemæssigt, men er væsentligt billigere at producere. Årsagen hertil er, at alloy består af en blanding af flere forskellige metaller. Dette betyder, at prisen på ure med urkasser af alloy typisk vil være billigere end ure med en urkasse af rent rustfrit stål. Alloy kommer dog med mange af de samme fordele som rustfrit stål, men også med en række nævneværdige ulemper. Alloy er ikke nær så robust, ej heller lige så modstandsdygtigt overfor ridser og vand. 

Træ 

Træ er ikke tilnærmelsesvis så udbredt som mange af de andre materialer på denne liste. Et mærke der dog producerer ure, hvor urkassen er lavet af træ, er WeWood. Træ er det mest miljøvenlige materiale på denne liste, så hvis du er en person, som går meget op i at tage miljørigtige valg, kan en urkasse af træ være noget for dig. Træ er et relativt let materiale, og eftersom træ er et naturmateriale, er det derfor ideelt, hvis du har sart eller følsom hud. Det betyder nemlig, at træremmen er fuldstændig allergifri.

Med en urkasse af træ vil du i øvrigt med garanti skille dig ud fra mængden, da urkasser af træ ikke er så udbredt. Gennem de forskellige træfarver og træsorter, har man mulighed for et unikt og særpræget look, som ikke vil kunne opnås med en urkasse i eksempelvis rustfrit stål. Det bør dog nævnes, at træure naturligvis ikke er lavet 100% af træ på grund af urværket og ofte også låsen.

Aluminium 

Aluminium ses hovedsageligt anvendt i produktionen af et urs urkasse, fordi materialet er let tilgængeligt og billigt. Selvom aluminium kan fås i mange forskellige farver, så ses det oftest i en form for meget lys sølvfarve. Aluminium er dog ikke så udbredt, når det kommer til fremstillingen af ure, fordi det ikke er ligeså stærkt som eksempelvis rustfrit stål og resin. Materialet er dog let og modstandsdygtigt overfor korrosion. 

Titanium 

Titanium minder i høj grad om rustfrit stål, men besidder en betydeligt bedre holdbarhed samt en lettere vægt. Det er helt op til fem gange så stærkt som rustfrit stål, hvilket er ganske imponerende. Det betyder til gengæld også, at materialet er dyrere at anvende til produktion. Dette er hovedsageligt årsagen til, at titaniumure ikke er ligeså udbredte som stålure, da priserne vil være markant højere. Titanium ses oftest på eksklusive sportsure, hvor materialets kvalitet kombineres med dets lettere vægt.

Seiko armbåndsur i titanium

Derudover er titanium allergivenligt, og det er uden tvivl dét materiale på listen, der passer bedst til folk, der er følsomme over for metaller. Titanium er korrosionsresistent, og adskiller sig desuden fra rustfrit stål ved farven på metallet. Farven er anderledes og unik, og minder om en form for gunmetal/mørkegrå. Slutteligt er det vigtigt at pointere, at eftersom materialet ikke anvendes i lige så høj grad som andre materialer på denne liste, så kan det blive dyrere at reparere uret, såfremt det skulle blive beskadiget. 

Keramik 

Keramik som materiale består af en sammensætning af zirconiumoxid, som er en hærdet form for ler. Der er en lang række fordele ved at vælge en urkasse i dette materiale. Blandt andet er keramik yderst resistent overfor varme, modstandsdygtig overfor ridser, og tilmed et utroligt let materiale. Det er, sammenlignet med nogle af de andre materialer på listen, et lidt nyere materiale. Blandt andre Hublot, Tag Heuer og Omega har dog de seneste år eksperimenteret med keramiske urkasser.

Nogle af de ulemper der er ved en keramisk urkasse er, at den har lettere ved at gå i stykker, fordi materialet ikke er lige så robust som eksempelvis rustfrit stål og resin. Herudover er en keramisk urkasse også dyrere og vanskeligere at producere, hvorfor mange producenter vælger andre materialer til produktionen af deres urkasser. 

Bronze

Bronze besidder ikke en særlig høj modstandsdygtighed over for korrosion og små skrammer, hvilket kan efterlade pletter på urkassen. Urkassen vil derfor relativt hurtigt få et mere slidt look. Bronze er et metal, der ikke er lige så stærkt og hårdført som rustfrit stål, titanium eller platin, og derfor ses bronze ikke så tit som anvendt materiale til fremstillingen af urkasser.

Bronze har dog i nyere tid fået lidt af et comeback, da nogle brugere foretrækker dets specielle look, som er kendetegnet ved sin guldagtige brun, hvor denne farve typisk vil aftage med tiden. Det gør bronze materialets farve unik, hvilket kan være dét, som tiltrækker nogle mennesker. Derudover vil bronze ofte være dyrere end andre materialer, og ses mest på dyrere, eksklusive modeller.

Oris ur med bronze urkasse

Platin

Platin er et naturligt hvidt metal, men det vil typisk være at finde i sølvfarvede ure. Det er uden sammenligning det dyreste metal overhovedet, og ses oftest kun blandt de dyreste mærker og på de dyreste modeller, heriblandt Seamaster serien fra Omega. Man får dog også, hvad man betaler for. Platin er et tungt materiale, som kommer med en række klare fordele. Platin er yderst resistent overfor ridser, og materialet er ligeledes enormt holdbart. Herudover vil platin næsten altid kunne rengøres og poleres, efter at uret har været anvendt i noget tid, således det ser helt nyt ud igen. Vi har altså her at gøre med det ultimative materiale, og det er kun de helt eksklusive luksus mærker, såsom Patek Philippe og Ulysse Nardin, der producerer platinium ure. 

Carbon 

Carbon er et utroligt robust materiale, der er særligt kendt for sin imponerende lette vægt. Carbon anvendes ofte i produktionen af biler og cykler, men bliver altså også brugt af nogle mærker til at producere urkasser. Et af carbons klare kendetegn er dens mørke, helt unikke farve, som du ganske enkelt ikke får med mange andre materialer. Udover carbons æstetiske udtryk, så er materialet desuden ekstremt stærkt, endda stærkere end titanium. Casio har en række modeller fra deres G-Shock serie, som gør brug af carbon som urkassemateriale. Slutteligt skal nævnes, at ure med urkasser lavet af carbon godt kan ligge i den lidt dyrere ende. 

Casio G-Shock med carbon urkasse

Guld 

På trods af at guld ikke længere er det mest populære materiale til produktionen af ure, så vil guld altid have en helt særlig plads i urindustrien. Intet udtrykker luksuriøsitet og prestige mere end et ur i guld. Et ur i guld vil uden tvivl tiltrække opmærksomhed. Det vil mange gange ikke være et ur, man anvender til dagligt brug, men mere i forbindelse med særlige arrangementer eller events. Ure af guld er desuden et populært valg blandt ur-entusiaster, som er på udkig efter en god investering. Guldmaterialet ses derfor også oftest på high-end ure og eksklusive modeller.

Som tidligere nævnt er de mest almindelige guldkasser enten den klassiske guld farve, hvidguld eller rosaguld. Det er vigtigt at nævne, at intet guldur består af 100% guld, da rent guld som materiale simpelthen er alt for blødt til at kunne tåle dagligt brug. Derfor har de fleste guldure typisk en stålbase, der er belagt med guld. 24 karat guld er den renest mulige form, og denne form ses altså derfor kun i den helt klassiske guldfarve. Dernæst følger 22 karat og 18 karat osv., der er blandet med en større brøkdel af andre metaller, typisk sølv eller kobber. Den rosaguld farve er blevet mere populær den seneste tid, og den vil grundet sin farve ikke være 24 karat guld. Dette skyldes, at der vil være en vis mængde kobber i materialet, for at urkassen kan få sin rosaguld farve. Guldure kan også have andre mindre almindelige nuancer som hvidguld, grønguld og endda sortguld.      

Urkassestørrelse 

For på bedst mulig vis at kunne finde en passende størrelse ur til dig, er det vigtigt at kende til den basale måde, hvorpå et urs størrelse opgøres. Der er hovedsageligt to begreber at kende til; urkassens diameter og urkassens tykkelse, hvor urkassens diameter vil være det begreb, man hyppigst støder på. 

Urkassens diameter 

Der er i den seneste tid sket en ændring i folks præferencer i forhold til urstørrelser. Generelt foretrækker folk større urkasser, end det var tilfældet førhen. Der vil desuden være en tydelig forskel på en urkasses diameter, når man sammenligner herre - og dameure. En urkasses diameter er det udtryk, som bliver brugt til at måle bredden på urkassen. Der kan være lidt forskel i måden dette gøres på, da nogle producenter vælger at medregne kronen på uret (som bruges til at indstille uret), samt eventuelle knapper på siderne af urkassen. Ikke desto mindre vil det dog være sådan, at en urkassens diameter måles ved at måle bredden fra venstre til højre. 

Mænd

Størrelsen på en urkasses diameter til mænd vil typisk være mellem 38mm - 46mm. Der findes dog ure til mænd, som er både mindre end 38mm og større end 46mm. Hvis et ur er mindre end 38mm vil det typisk dreje sig om vintage modeller. Her var størrelserne 34mm - 36mm mere almindelige, og disse størrelser er dermed ikke decideret ikke-eksisterende eller unormale i dag. Efterspørgslen på større ure er dog steget, grundet folks præferencer for større ure, hvorfor intervallet 38mm - 46mm synes at være et passende estimat.

I den modsatte ende, findes der også ure over 46mm, der typisk anses som værende et oversize ur. Oversize ure er særdeles fremme i tiden, hvortil der kan nævnes mange af G-Shock urene fra det populære mærke Casio, der har en urkasse med en diameter på over 46mm. 38mm - 46 mm er generelle retningslinjer, som er gode at kende til, men der vil altså være ure, der falder uden for disse intervaller.

Vi har lavet en lille oversigt nedenfor, som angiver hvilke mål, der identificeres som hvilke størrelser. Det skal naturligvis tages med et gran salt, da der altid vil være en vis grad af subjektivitet forbundet med sådanne estimater. Disse retningslinjer tager dog udgangspunkt i urkassens diameter ud fra de førende mærker i urindustrien.

Mindre end 34mm = Lille

34mm - 38mm = Mellemstørrelse

39mm - 42mm = Standard

43mm - 46mm = Stor

Over 46mm = Oversize

Kvinder 

Dameure har generelt set en betydeligt mindre urkasse end de fleste herreure. For kvinder vil urkassens diameter typisk være mellem 23mm - 38mm. Tendensen blandt kvinder synes dog at være, at de i stigende grad foretrækker større ure. Derfor findes også dameure, der er endnu større end 38mm. Hvis man som kvinde foretrækker et oversize ur, som er større end 38mm, er der også den mulighed, at man vælger at købe et herreur. Dette er ikke unormalt blandt kvinder, som netop foretrækker større ure, og der er også en lang række herreure i standardstørrelse, som kan karakteriseres som værende unisex. 

Vi har, ligesom det var tilfældet med herrestørrelserne, udarbejdet nogle retningslinjer som tager udgangspunkt i diameteren på urkassen for dameure. Disse retningslinjer tager udgangspunkt i urkassens diameter ud fra de førende mærker i urindustrien. Der vil være enkelte modeller, som falder uden for disse retningslinjer. 

Mindre end 25mm = Lille 

26mm - 29mm = Mellemstørrelse

29mm - 34mm = Standard

34mm - 38mm = Stor

Over 38mm = Oversize

Urkassens tykkelse

En urkasses tykkelse kan med andre ord defineres som værende højden på urkassen. Urkassens tykkelse angives derfor ved at måle urkassen fra top til bund. Der vil være en klar sammenhæng mellem urkassens diameter og urkassens tykkelse. Jo større urkassens diameter er, jo tykkere vil urkassen typisk være. Så helt konkret betyder dette for dig, at du har frit råderum i valg af urkassens diameter, men urkassens tykkelse vil ofte være en direkte effekt af størrelsen på urkassens diameter.

Vi har for at gøre det så overskueligt som muligt angivet nogle retningslinjer nedenfor, som du kan benytte som reference, når du skal have defineret dit urs tykkelse. Disse gør sig både gældende til herre - og dameure. 

4mm - 6mm = Tynd

6mm - 12mm = Normal

12mm - 14mm = Stort

14mm - 18mm = Oversize

Remstørrelse i relation til urkassens størrelse

Det kan være relevant at kende til forholdet mellem størrelsen på urkassen og størrelsen på remmen, da disse to faktorer hænger sammen. Generelt gælder det, at jo større urkassen er, jo større/bredere vil remmen være. Denne sammenhæng har til formål at opnå det bedst mulige udseende, og samtidig for at undgå, at der opstår en uhensigtsmæssig asymmetri mellem urkassen og remmen/lænken. Når vi omtaler remmens størrelse i denne sammenhæng refererer vi til bredden på remmen. Hvis vi kender urkassens diameter, er en god tommelfingerregel, at størrelsen på remmen vil være omkring halvt størrelse af urkassen i diameter. Vi har nedenfor, ved hjælp af et par eksempler på forskellige urstørrelser, illustreret hvad vi helt konkret mener. 

Urkassediameter på 36 mm = Remstørrelse på ca. 18 mm

Urkasse diameter på 40 mm = Remstørrelse på ca. 20 mm

Urkasse diameter på 44 mm = Remstørrelse på ca. 22 mm