Er mit ur vandtæt? - Alt du bør du vide om vandtæthed

Indlæser...

Vandtæthed har stor betydning for, hvad dit ur kan tåle, og det anbefales derfor at sætte sig grundigt ind i, om uret er vandtæt og i hvor høj grad, når du skal investere i et nyt ur. Det vil være uundværlig information for dig at kende til dit urs vandtæthed, så du ikke fejlagtigt tror, at dit ur er mere vandtæt, end det i virkeligheden er. Hvorvidt du skal kigge efter et ur med en høj grad af vandtæthed afhænger af dine personlige præferencer, og hvad uret er tiltænkt at skulle bruges til. 

Hvad betyder ATM/meter for vandtætheden i dit ur? 

Begrebet ATM benyttes på mange ure som en måleenhed for vandtæthed. Sommetider er det også angivet som meter, men det betyder ikke nødvendigvis, at det antal meter, der er angivet, er et præcist udtryk for, at uret er vandtæt ned til det angivne antal meter. Hvis der eksempelvis står 30 meter på uret, er det ikke ensbetydende med, at du kan dykke 30 meter ned under havet med det. Det vil derfor være nærliggende og oplagt at give en forklaring på, hvad ATM og meter præcis betyder for vandtætheden i et ur, samt sammenhængen mellem de to begreber.

Der er en sammenhæng mellem ATM og meter, hvilket kommer til udtryk på følgende måde: hvis der er angivet 1 ATM på dit ur, vil dette betyde en vandtæthed på 10 meter. Du kan derfor altså gange med 10, hvis du ønsker ATM angivet i meter. Men her er det igen vigtigt at understrege, at det ikke betyder, at du frit kan dykke 10 meter ned under vandet med uret. Vi vil nu uddybe nærmere, hvorfor det er sådan, samt komme med forklaringer på, hvad de forskellige ATM/meter angivelser konkret betyder for dig som køber.  

Oversigt over forskellige ATM/meter angivelser

0 ATM/0 meter:

0 ATM betyder, at uret ikke er vandtæt. Hvis 0 ATM er angivet har uret desuden heller ikke godt af at blive udsat for sved. 

3-5 ATM/30-50 meter:

3-5 ATM betyder, at uret kan tåle at blive båret i regnvejr, og kan tilmed klare vandsprøjt, når du eksempelvis vasker dine hænder. 

10 ATM/100 meter: 

Ure med 10 ATM angivet giver dig mulighed for at gå i bad med uret. Det tillader dig også at svømme med uret på hånden. Selvom det er muligt at bade med uret, er det dog sjældent noget, der anbefales. Ved ure med 10 ATM angivet anbefales det som udgangspunkt at tage uret af, inden du går i bad eller inden en tur i swimmingpoolen, af hensyn til urets vedligeholdelse på længere sigt.

20 ATM/200 meter:

Ved ure med 20 ATM angivet kan du roligt gå i bad med uret og have det på i vandet. Du kan endda snorkle med uret.

100 ATM/1000 meter:

100 ATM giver dig mulighed for at have uret på, mens du dykker med flaske. 100 ATM ses oftest på dykkerure, og er det ypperste, du kan komme i forhold til vandtæthed. Dykkerure vil blive uddybet mere detaljeret længere nede i dette indlæg.

Hvis du derfor er i tvivl om, hvorvidt dit ur er vandtæt eller i hvor høj grad, så kan du med fordel tage udgangspunkt i ovenstående oversigt, som forhåbentlig kan hjælpe dig. Dog er det vigtigt at pointere, at det ikke vil være muligt at give en 100% retvisende oversigt over et urs vandtæthed. Dette skyldes, at et urs vandtæthed måles i et laboratorium, som ikke med sikkerhed gør det muligt med at afgøre de reelle faktorer, som gør sig gældende under en havoverflade. ATM er et mål for det statisk atmosfæriske tryk i vandet. Denne måling foregår altså i et laboratorium, hvilket ikke vil stemme helt overens med det reelle tryk i havet eller i en pool, da disse tryk kan variere. Derfor kan der altså sommetider være ure med en pågældende ATM angivning, som potentielt kan tåle mere. For at være på den sikre side, anbefaler vi at benytte ovenstående oversigt som reference. Så bør du være fornuftigt dækket ind.  

Dykkerure 

Nu har vi fået et større indblik og forståelse for forholdet mellem ATM og meter, samt hvilken betydning det har for vandtætheden i dit ur. Vi har blandt andet fået fastlagt, at 100 ATM er det bedste i forhold til vandtæthed, og at denne angivning oftest ses på dykkerure. Derfor vil vi nu tage et kig på netop dykkerure, og forklare lidt mere om egenskaberne ved denne type ur. 

Dykkerure er et populært valg og det er der mange årsager til. Først skal det dog nævnes, at dykkerure ofte vil være at finde i den lidt højere prisklasse, grundet dets mange funktioner og egenskaber. Der kan derfor være stor værdi i at kende til disse funktioner, så man undgår at betale for noget, man måske slet ikke behøver. Et ur med 100 ATM vil koste betydeligt mere end et ur med 3 ATM. Det er derfor vigtigt at gøre op med sig selv, hvad uret skal bruges til. Hvis uret blot skal kunne tåle en tur i svømmehallen eller en dukkert på stranden, er der måske ingen grund til at kigge efter et ur med 100 ATM, som er beregnet til at dykke med flaske med.

Et urs funktioner er dog ikke den eneste faktor, som spiller en rolle i forhold til, hvilket ur man vælger at købe. Selve urets æstetik er også vigtigt for mange, og her har dykkerurets design noget særligt over sig. Der vil derfor være nogen, der vælger at investere i et dykkerur på baggrund af designet og knap så meget på grund af urets funktioner. Vi vil nu beskrive forskellige funktioner ved et dykkerur, så du kan blive klogere på, hvordan disse virker, samt hvilke fordele det har for dig, som overvejer at investere i et dykkerur. 

Lynetten/Drejekransen 

Yderst på et urs krans sidder der dét, der kaldes for en lynette. Lynetten kan vise sig at være en yderst smart og brugbar funktion, hvis du skal dykke med flaske. Du kan nemlig ved at dreje på lynetten få et overblik over, hvor meget ilt du har tilbage i din flaske. Størstedelen af dykkerure i den lidt højere prisklasse er udstyret med denne funktion. 

Skruekrone 

Det er vigtigt, at kronen på dit ur altid er lukket, når det er i kontakt med vand. Årsagen til dette er, at du derved sikrer, at det ikke åbner og potentielt går i stykker, når uret er i kontakt med vand. På mange dykkerure ses derfor en såkaldt skruekrone, for at undgå at dette sker. Skruekronen er en funktion på et ur som gør, at urets krone (findes typisk på siden af urkassen) bliver skruet fast. Uret behøver ikke at have en skruekrone for at være vandtæt, men med en skruekrone øges vandtætheden markant, hvorfor det ofte ses på dykkerure. Nogle dykkerure er sågar designet således, at skruekronen er beskyttet. Ved at beskytte skruekronen mindskes risikoen for, at den får unødige slag, når man dykker. 

Selvlysende belægning 

En yderst essentiel funktion i et dykkerur er selvlysende belægning. Selvlysende belægning kan være en uundværlig funktion at have i sit ur, specielt hvis man dykker dybt. Mange anvender deres ur til at få et overblik over, hvor meget ilt, de har tilbage i deres flaske. Eftersom det kan blive meget mørkt, når der dykkes dybt, hjælper den selvlysende belægning gevaldigt med at kunne se, hvor meget ilt man har tilbage.  

Kondens 

Det er vigtigt at vide, hvad kondens er, hvordan det opstår, og hvad man bør gøre, hvis man bliver opmærksom på det. Ved pludselige temperatursvingninger kan der opstå et undertryk i uret, hvilket som regel er sådan, kondens opstår. Hvis du eksempelvis går fra meget kold vinterkulde til ekstrem indendørs varme eller sauna, kan der opstå kondens. Eftersom kondens opstår på denne måde, behøves der altså ikke at være tale om en fabrikationsfejl og derfor heller ingen reklamation.

Kondens er dybest set dug, som har ophobet sig inde i uret. Man vil typisk opdage dette ved, at der under glasset vil være nogle små dugdråber. Selve dugdråberne kan i sig selv godt mindskes eller forsvinde med tiden, men det betyder ikke, at selve fugtigheden inde i uret er væk. Så hvis du oplever dette, er det yderst vigtigt, at du tager kontakt til en urmager. En urmager kan med garanti hjælpe dig, ved at åbne urkassen og få tørret uret. Vigtigheden af at gøre dette kan ikke understreges nok, for hvis fugten ikke behandles, kan det medføre uoprettelig skade på uret. Hvis først fugten rammer selve urværket, vil det potentielt resultere i en total beskadigelse af uret. Selvom et ur er vandtæt, er ingen ure kondenssikre, ej heller dykkerure. Det er vigtigt at vide, fordi mange fejlagtigt tror, at vandtæthed og kondenssikring går hånd i hånd. Et godt råd er derfor at være opmærksom på kondens, og sørge for øjeblikkeligt at gøre noget ved det, såfremt du bliver opmærksomhed på det.  

Eksempler på dykkerure 

Seiko

Et af de mest populære urmærker overhovedet er japanske Seiko. I deres kollektioner af ure har de blandt andet en særdeles anerkendt og populær serie, Seiko Prospex, som består af dykkerure i høj kvalitet. Historisk set har Seiko været kendt for deres dykkerure, særligt deres diver-serie. Seiko Prospex serien er en videreudvikling af deres diver-serie, og er altså et glimrende eksempel på klassiske dykkerure i høj kvalitet. Seiko producerer i forlængelse heraf også en variant af deres Seiko Prospex serie, som de kalder for Seiko Prospex Padi, hvortil urene i denne serie udgives i forskellige varianter.

Seiko Padi dykkerur med automatik urværk

Navnet Padi er opstået, fordi urene udgives i samarbejde med Padi (Professional Association of Diving Instructors). Seiko er derfor et mærke med dybe rødder i produktionen af dykkerure, hvilket også kommer til udtryk i nogle af de samarbejder, de har indgået i gennem tiden. Heriblandt kan nævnes Seikos samarbejde med non-profit organisationen Save the Ocean, hvis formål er at sikre et bedre miljø i verdenshavene. Selvom Seiko Prospex serien hovedsageligt identificeres som dykkerure, passer urene stadig særdeles fint til hverdagsbrug samt øvrige sports - og udendørsaktiviteter. 

Invicta 

Hvis du er på udkig efter et dykkerur, men samtidig ikke er parat til at skulle ud og investere det beløb, som de førnævnte Seiko Prospex ure vil komme til at koste, kan du med fordel tage et kig på mærket Invicta. Invicta er kendt for deres Pro Diver serie, som er en anerkendt serie af dykkerure med eksklusive designs. Invicta producerer både ure til mænd og kvinder i deres Pro Diver serie, og priserne vil være markant billigere end tilfældet er med de øvrigt nævnte mærker på denne liste. De fleste af Invictas ure vil være udstyret med 20 ATM, hvilket for langt de fleste er ganske fint som dykkerur. Dog vil det for de mere seriøse dykkere formentligt ikke være tilstrækkeligt med 20 ATM, hvor 100 ATM anbefales i stedet. Invictas dykkerure er dog ikke desto mindre et formidabelt dykkerur, hvor du får utrolig meget for pengene, og hvor design og funktionalitet går op i en højere enhed.  

OceanX

Et lidt nyere mærke som i den grad har gjort sit indtog i urindustrien, og som på sin vis nærmest er blevet synonym med dykkerure, er OceanX. Deres mission er simpel, og lyder som følger: “At genskabe ånden fra de legendariske dykkerure”. De har i sinde at indfrie deres mission ved at gøre brug af de nyeste fremstillingsteknologier til at ombygge de klassiske design, hvilket har resulteret i en række moderne dykkerure i høj kvalitet til en overkommelig pris. Særligt OceanX Sharkmaster serien er et populært valg, og disse ure findes i en lang række forskellige varianter og designs. De er alle udstyret med 100 ATM, som gør det muligt at dykke med flaske.

OceanX Sharkmaster dykkerur

OceanX Sharkmaster urene er kendetegnet ved deres elegante, eksklusive udseende, og er altså et optimalt valg, hvis du er på udkig efter et dykkerur. Du får derfor ikke kun et praktisk, velfungerende dykkerur, men også et ur som passer glimrende til et formelt arrangement og hverdagsbrug. Desuden har OceanX udgivet en række udvalgte, begrænsede modeller i deres Sharkmaster serie, hvor du altså har mulighed for at få fingrene i et helt særligt og unikt ur, som kun ganske få i verden vil være i besiddelse af. 

Casio

Casio er et af verdens mest velkendte urmærker, og mærket er blevet et internationalt symbol på innovation og design. De er særlig kendt for deres digitale ure, hvor blandt andet urene fra deres G-Shock serie er yderst populære. Urene i G-Shock serien er ligeledes velegnede som dykkerure, da de fleste er vandtætte ned til 20 ATM. Ligesom det var tilfældet med urene fra Invicta, så er 20 ATM dog ikke målrettet den seriøse dykker, men for langt størstedelen vil det fungere ganske fint. Størstedelen af Casios ure ligger ligesom Invicta typisk i en lavere prisklasse, end tilfældet er med Seiko og OceanX, så det er vigtigt, at man gør op med sig selv, hvad man har behov for, og hvad man er villig til at betale.

Oris 

Schweiziske Oris producerer og designer eksklusive ure af høj kvalitet. Oris ure vil være at finde i en helt anden prisklasse, end de hidtil nævnte mærker på denne liste over dykkerure. Dette skyldes, at Oris tilhører den eksklusive elite, og mærket høres ofte sammenlignet med mærker som Omega og Rolex. Hvis man ønsker at investere i et Oris ur, skal man derfor være indstillet på, at skulle af med lidt flere penge. Kvaliteten vil dog også afspejle sig af dette, og Oris anses af mange som et mærke, hvor du får enormt meget for pengene, sammenlignet med eksempelvis Rolex eller Omega.

Oris Aquis dykkerur

Udover deres ikoniske serier som Big Crown og ProPilot, har Oris udviklet en serie specielt til dykkerure, som de har valgt at kalde for Aquis. De fleste Aquis ure er vandtætte ned til 30 ATM, men der er også modeller, som går helt ned til 50 ATM. Så ikke nok med, at det er nogle utrolig lækre ure af høj kvalitet, så er der altså også rig mulighed for at tage dit Oris ur med en tur i vandet.

Vi vil gerne indsamle cookies

Vi bruger trafiklog cookies til at identificere hvilke sider der bliver besøgt. Dette gør det muligt for os at forbedre vores hjemmeside, så den bedre imødekommer vores besøgendes behov og forbedrer oplevelsen på hjemmesiden. Læs mere her Persondata