Forskellige typer urværker i ure

Indlæser...

Der findes forskellige typer urværker, og det kan være svært at finde ud af, hvilket urværk man skal investere i, samt hvad typen af urværk helt konkret betyder for dig som køber. For at få mest glæde og gavn af dit ur, kan det være fordelagtigt, at du sætter dig grundigt ind i, hvilke egenskaber de enkelte urværker har. Typen af urværk kan have stor indflydelse på urets funktionalitet, design og pris. Dermed er du med kendskab til de forskellige urværker bedre klædt på til at finde det rette ur til dig, hvor der tages højde for disse aspekter. 

I de følgende afsnit introducerer vi dig til de forskellige typer urværker, der findes på markedet. Ud over at beskrive de forskellige urværker i detaljer, vil vi forklare hvilke kendetegn og egenskaber, hver type urværk besidder. Vi vil desuden komme med eksempler på udvalgte ure, som gør brug af de forskellige typer urværker.

Kvarts/Quartz urværk 

Kvartsværket er det mest udbredte urværk på markedet. Da kvartsværket blev introduceret til markedet i slutningen af 1960’erne, revolutionerede teknologien branchen, og fik samtidig stor betydning for den fremtidige måde at producere ure på. Denne tid betegnes generelt som kvarts-revolutionen eller kvarts-krisen, afhængigt af perspektivet på teknologien. Dette skyldes, at kvartsværkets indtog på markedet resulterede i, at kvarts mere eller mindre kom til at erstatte de mere traditionelle mekaniske ure, hvorfor det blandt nogle ur-entusiaster ansås som værende en form for krise i urindustrien. Dog kunne fordelene ved kvartsteknologien ikke benægtes, da den beviste, at det var den mest nøjagtige og præcise måde at få tiden vist på. Dette er også årsagen til, at det af mange mennesker kaldes for kvarts-revolutionen.

Illustration af et kvarts urværk med batteri

Kvartsværket er navngivet efter kvartskrystallen, som er at finde inde i selve værket. Kvartskrystallen omformes til en elektrisk oscillator, hvis funktion er at danne energi til uret. Dette sker ved, at den elektriske oscillator skaber et elektronisk kredsløb sammenligneligt med et batteri, som således producerer signaler eller bølger. Signalet fra kvartsoscillatoren opererer på en særdeles høj frekvens, som betyder, at kvartsværket generelt er mere præcist end det traditionelle, mekaniske urværk. 

Hvorfor du skal vælge et kvartsurværk

Der er mange gode grunde til at vælge et ur med kvartsværk, og vi vil her præsentere de væsentligste årsager til, hvorfor det forholder sig sådan. Eftersom urværket får sin energi fra et batteri, betyder det at mange mennesker oplever en øget bekvemmelighed ved et kvartsur. Dette skyldes, at du ikke behøver at bekymre dig om urværkets vedligeholdelse i dagligdagen, da et kvartsur først går i stå, når der ikke længere er strøm på batteriet. Batteriet vil typisk, afhængigt af kvaliteten af uret og batteriet, skulle udskiftes omkring hvert tredje til fjerde år. Dette kan du i nogle tilfælde selv gøre derhjemme, og de fleste batterityper kan bestilles online. De fleste vælger dog at få det skiftet der, hvor uret er købt eller hos en urmager. Som regel tager det kun få dage fra du afleverer uret, til at du får det tilbage igen. En stor fordel ved at vælge et kvartsur er desuden, at urets præcision forbliver utrolig præcis. Årsagen hertil findes i netop urværket, hvor frekvensen af energien bliver fordelt jævnt under hele urets levetid. Kvartsuret er derfor et pålideligt ur med en høj præcision, som du kan have glæde af i mange år, og som sparer dig for en masse unødige bekymringer. 

Hvis man sammenligner urværket i et kvartsur med urværket i et mekanisk urværk, så er der færre antal dele i kvartsurværket. Dette afspejler sig ofte i urkassens design, som kan designes tyndere og lettere, sammenlignet med urkassen på et mekanisk ur. I praksis betyder dette, at hvis du er på udkig efter et ur, som ugeneret kan sidde under et jakke - eller skjorteærme, kan du med fordel kigge efter et kvartsur. De færre antal dele i urværket har yderligere den fordel, at kvartsuret er mindre skrøbeligt, hvilket betyder, at det derfor kan klare betydeligt flere små stød og slag. En anden fordel ved at kvartsurværket har færre dele er, at de er billigere at producere end mekaniske ure. Det betyder, at de fleste ure med kvartsurværker er langt billigere end ure med andre typer urværker. 

Mekanisk urværk 

Før kvartsurværket kom på banen, fandtes kun ure med mekaniske urværker. Ur-entusiaster verden over betegner derfor stadig det mekaniske ur som værende “det rigtige” urværk. Det er derfor også blandt ur-entusiaster, at denne type urværk er særligt populært. Det særlige ved det mekaniske værk er, at urværket produceres i hånden af urmagere. Dette er en kompliceret proces, som kræver en høj grad af præcision, da urværket består af mange små dele. Det mekaniske værk indeholder intet batteri, og derfor kræves det i stedet, at uret trækkes op manuelt eller gennem et automatisk optræk.

Det mekaniske værk er ikke tilnærmelsesvist lige så hårdført som kvartsværket. Dette skyldes, at de mange små dele som er at finde inde i det mekaniske værk kan “rystes løse” ved stød eller slag. Mange af disse små dele i urværket er metaldele, hvilket desuden øger risikoen for, at uret påvirkes af magnetisme. Konsekvensen, såfremt dette sker, er at uret taber/henter tid, eller i værste fald går helt i stå. Med moderne teknikker og materialer afhænger skrøbeligheden dog også i høj grad af, hvordan det mekaniske værk er produceret. 

Typer af mekanisk urværk 

Der findes hovedsageligt to typer af mekaniske urværker; det automatiske værk og værket med manuelt optræk. I dag er det mest populære og mest almindelige mekaniske urværk uden tvivl det automatiske værk. I modsætning til det mekaniske ur med manuelt optræk, sidder der i det automatiske værk en såkaldt rotor inde i selve urværket, hvis formål er at trække uret op. Dette gøres ved at udnytte tyngdekraften og de bevægelser, der opstår, når du bevæger dit håndled. Som følge af dette, er det derfor en nødvendighed, at uret regelmæssigt bæres, fordi uret vil gå i stå, hvis det ikke bliver benyttet. Hvis uret derfor ligger stille i en urboks i længere tid end gangreserven på uret (antal timer uret går, selvom du ikke bevæger dig), vil uret typisk skulle stilles igen. På langt de fleste mekaniske ure med automatiske værker er det i dag utrolig nemt at stille uret. Der foreligger også den mulighed at investere i en opbevaringsboks/watchwinder, der holder uret i bevægelse for dig, når du ikke har det på. Det er efterhånden meget sjældent, at man ser moderne, mekaniske ure med manuelt optræk. Ikke desto mindre fungerer disse ved, at man manuelt trækker uret op, ved at dreje på urets krone, således fjederen spændes. 

Illustration af et mekanisk urværk

Hvorfor du skal vælge et mekanisk urværk 

Mekaniske ure vil typisk ligge i en højere prisklasse end kvartsure. Årsagen hertil skyldes naturligvis, at uret er væsentligt dyrere at producere, eftersom alt er håndlavet og tager længere tid at samle. Det vil til gengæld udstråle en vis prestige for passionerede ur-entusiaster at have et mekanisk ur på hånden. Det er et symbol på en tid, hvor de klassiske, håndlavede ure styrede urindustrien. De komponenter der indgår i et mekanisk ur vil som regel være af høj kvalitet, hvilket afspejler sig i priserne, som er væsentlig højere end eksempelvis kvartsure. Med dette in mente, henvender mekaniske værker sig mest til ur-entusiaster, som sætter pris på at investere i et unikt stykke håndværk. Med moderne teknikker findes der dog også mekaniske ure på markedet til forholdsvis billige priser. En anden væsentlig årsag til, at mekaniske ure primært henvender sig til ur-entusiasten er, at disse personer oftest er indstillet og fast besluttet på regelmæssigt at vedligeholde og pleje deres ure, hvilket er en nødvendighed med mekaniske ure. Hvis man er opsat på at investere dén tid, det med garanti vil kræve, vil et mekanisk ur dog kunne holde en livstid, og man behøver ej heller at bekymre sig om batteriskifte. 

Enhver “urkender” vil fortælle dig, at ingen ursamling er komplet uden et værdifuldt mekanisk ur i samlingen. Med de egenskaber beskrevet som er beskrevet her, er det nok ingen overraskelse, at mekaniske ure ofte også stiger i værdi gennem årene i modsætning til kvartsure. Er du derfor interesseret i at blive samler eller har du blot smag for autentiske, værdifulde ure, så bør du se dig om efter et ur med et mekanisk værk. 

Kinetisk urværk 

Et kinetisk urværk minder meget om kvartsværket. Kinetiske urværker indeholder elementer fra både kvartsværket og det automatiske værk. Ligesom det var tilfældet med det automatiske værk, så genererer kinetiske urværker på samme måde energi ved hjælp af en rotor, hvis formål er at omdanne bevægelserne i bærerens håndled til elektrisk energi. Modsat det automatiske værk, gemmes denne elektriske energi i et selvopladende batteri, som sidder i uret. Derfor anses kinetiske urværker som en form for hybrid urværk. Du behøver derfor ikke bekymre dig om, at uret ikke er i bevægelse hele tiden.

Hvorfor du skal vælge et kinetisk urværk 

Det var det anerkendte, japanske urmærke Seiko, som oprindeligt introducerede denne teknologi til markedet i 1986. I 1988 udgav de en model, de valgte at navngive “Auto-Quartz”, hvilket er et navn som fint illustrerer, at det kinetiske værk er et hybrid urværk. En af de helt store fordele ved et kinetisk værk sammenlignet med et automatisk værk er, at det kan holde tiden meget længere, når det ikke bæres. Dette skyldes naturligvis, at det kinetiske værk er i stand til at oplagre energien i batteriet. Hvor det automatiske værk typisk kun kan holde et par dage, kan et kinetisk værk holde i op til flere måneder. Det estimeres faktisk, at et fuldt opladt batteri i et kinetisk ur kan holde i helt op til seks måneder. Mange kinetiske ure indeholder forøvrigt en indbygget funktion, som gør det muligt for brugeren at få et overblik over, hvor meget strøm der er tilbage i uret.    

Et ur med et kinetisk værk er en god mellemvej mellem et kvartsur og et mekanisk ur. Det er ligeledes et godt alternativ til dig, som ønsker dig et ur med mekaniske elementer, men som ikke er klar til den ekstra mængde vedligehold, et traditionelt mekanisk ur kan kræve. Ure med et kinetisk værk ligger ofte i en højere prisklasse end kvartsure, men er ofte mindre dyre end fuldt mekaniske ure.

Lysdrevne urværker (Solar & Eco-Drive)

I takt med den stigende interesse i grøn energi og miljøbevidsthed, oplever lysdrevne og solcelledrevne ure i disse tider en øget popularitet i urindustrien. Verden i dag er konstant på udkig efter alternative kilder til energi. Her er urindustrien ingen undtagelse, og det første skridt på vejen kom i 1990’erne fra mærket Citizen. De introducerede det første ur i verden, der fungerede ved hjælp af lysenergi. Teknologien valgte de at kaldte for “Eco-Drive”, og denne teknologi var altså en banebrydende måde, hvorpå ure fik deres energi. Siden da er teknologien blevet forbedret yderligere, hvilket har resulteret i, at flere af de største mærker på markedet, blandt andet Casio og Seiko, har oprettet en decideret serie udelukkende til lysdrevne ure. 

Typisk er et lysdrevet ur konstrueret med et kvartsværk, fordi det ligesom kvartsure indeholder et batteri. Måden batteriet får sin strøm på er dog ret unik, og adskiller sig fra det traditionelle kvartsur. Eco-Drive konceptet konverterer for eksempel, gennem et indbygget solpanel, alle former for lys til energi, og denne energi bliver til strømmen på uret. Overskydende strøm lagres på en strømcelle, der holder uret gående, selv hvis uret ligger i mørke i flere måneder. Med et lysdrevet urværk behøver du derfor ikke bekymre dig om batteriskift på samme måde som med et kvartsur. De fleste lysdrevne ure i dag kan som med Eco-Drive teknologien suge energi fra selv kunstige lyskilder såsom lamper eller skærmlys. Generelt gælder dog, at et lysdrevet urværk kan suge mere energi fra naturlige lyskilder end fra kunstige. 

Hvorfor du skal vælge et lysdrevet urværk

Forbrugere i dag er mere miljøbevidste end nogensinde før. Det er gået op for mange, at vi i fællesskab skal passe på vores jord, hvis den skal overleve. Hvis du hører under denne kategori, vil du med garanti få glæde af et lysdrevet ur. Udover at indeholde disse miljørigtige fordele, så er det lysdrevne ur også et moderne alternativ til de mere traditionelle ure, og de findes sågar i et stigende antal af fantastiske designs. Er du derfor til et miljørigtigt ur, som ikke kræver hverken batteriskift og regelmæssigt vedligehold, kan du med fordel se dig om efter et ur med et lysdrevet urværk.

Vi vil gerne indsamle cookies

Vi bruger trafiklog cookies til at identificere hvilke sider der bliver besøgt. Dette gør det muligt for os at forbedre vores hjemmeside, så den bedre imødekommer vores besøgendes behov og forbedrer oplevelsen på hjemmesiden. Læs mere her Persondata