Indlæser...

Urkasse

Der er mange faktorer at tage til overvejelse, når du skal købe et nyt ur. En af disse faktorer er selve urkassen. Det er vigtigt at overveje, hvad du stilmæssigt er på udkig efter ved en urkasse, hvad den skal kunne holde til, og hvor meget du er villig til at betale. Alle disse faktorer afhænger i høj grad af, hvilket materiale urkassen er lavet i. Så for at finde frem til, hvilken urkasse, der vil passe til din livsstil og økonomi, vil vi her beskrive de mest populære urkassematerialer. Vi vil beskrive deres fremtoning, kendetegn og popularitet. Hvert materiale har sine respektive fordele og ulemper, og de er essentielle at kende til, således du er bedst muligt klædt på til at foretage det rette køb for netop dig og dine behov. Herudover vil der i dette indlæg blive gennemgået urkassens størrelse, herunder de mest almindelige størrelser for henholdsvis mænd og kvinder. Der anvendes forskellige typer glas hen over urskiven, som hver især har sine unikke fordele og kendetegn, hvilket også vil blive beskrevet til slut i dette indlæg.

 

 

Urkassemateriale

Historisk set er der sket en utrolig udvikling, når det kommer til urkassematerialer. Indtil 1970’er var messing det mest anvendte materiale, enten belagt med guld eller krom. Eksklusive, dyrere ure var oftest lavet udelukkende i guld. Siden 1970’erne har vi dog oplevet et skifte, og i dag er det mest anvendte materiale uden sammenligning rustfrit stål. Det er blevet det foretrukne materiale i fremstillingen af urkassen, fordi det har vist sig som værende hårdført, holdbart og billigere at anvende til produktion. I dag arbejder og eksperimenterer urfabrikanter desuden konstant med at udvikle nye materialer til urkassen, hvortil der kan nævnes materialer såsom carbon, træ og keramik.

 

Rustfrit stål

Som nævnt indledningsvis er rustfrit stål i dag det mest anvendte materiale til urkassen. Det er et populært valg blandt mange, fordi ure af rustfrit stål grundet sin holdbarhed typisk har en lang levetid. Materialet er hårdt, modstandsdygtigt og kræver minimal vedligeholdelse. Endvidere opstår der ikke pletter, rust eller korrosion, når materialet er i kontakt med vand. Rustfrit stål er kendt for at være sølvfarvet af udseende, men fås også i mange guldfarvede udgaver. Typisk vil rustfrit stål desuden findes til en rimelig pris, trods sin gode holdbarhed. Størstedelen af urfabrikanter anvender det såkaldte 316L rustfrit stål til deres urkasse. Rolex har deres egen variant af rustfrit stål, som går under navnet 904L, som er en smule mere resistent over for ridser og korrosion. Slutteligt skal nævnes, at rustfrit stål er et relativt tungt materiale.

 

Plastik

En urkasse af plastik ses oftest på digitale ure samt sports - og børneure. En urkasse i plastik er typisk billig at fremstille, robust og generelt vandtæt. Desuden besidder plastik en høj modstandsdygtighed over for varme temperaturer og sollys. Urkasser af plastik er i øvrigt, grundet materialet, nemme at fremstille i alverdens farver, så der er med garanti noget for enhver smag. Dette er også en væsentlig årsag til, at plastisk ofte ses anvendt til fremstillingen af børneure.

 

Resin

Resin anvendes mest i forbindelse med produktionen af digitale ure, samt ure der skal kunne modstå slag og stød. Særligt G-Shock serien fra Casio er kendt for at anvende resin som materiale til urkassen. Resin vil typisk have et råt og robust udseende over dem, og sådanne ure ses særligt udbredt i militæret og blandt aktive typer. Herudover er resin hårdført og kan modstå næsten alt slags vejr.

 

Alloy

Alloy minder meget om rustfrit stål rent udseendemæssigt, men er væsentligt billigere at producere. Dette betyder, at prisen på ure med urkasser af alloy typisk vil være billigere end ure med en urkasse af rustfrit stål. Så alloy kommer med mange af de samme fordele som rustfrit stål, men også med en række nævneværdige ulemper. Alloy er ikke nær så robust, ej heller lige så modstandsdygtigt overfor ridser og vand.

 

Træ

Træ er ikke tilnærmelsesvis så udbredt som mange af de andre materialer på denne liste. Et brand der dog producerer ure, hvor urkassen er lavet af træ, er WeWood. Træ er det mest miljøvenlige materiale på denne liste, så hvis du er en person, som går meget op i at tage miljørigtige valg, kan en urkasse af træ være noget for dig. Træ er et relativt let materiale, og eftersom træ er et naturmateriale, er det derfor ideelt, hvis du har sart eller følsom hud. Det betyder nemlig, at træremmen er fuldstændig allergifri. Med en urkasse af træ vil du i øvrigt med garanti skille dig ud fra mængden, da urkasser af træ ikke er så udbredt. Gennem de forskellige træfarver og træsorter, har man mulighed for et unikt og særpræget look, som ikke vil kunne opnås med en urkasse i eksempelvis rustfrit stål.

 

Aluminium

Aluminium ses hovedsageligt anvendt i produktionen af et urs urkasse, fordi materialet er let tilgængeligt og billigt. Selvom aluminium kan fås i mange forskellige farver, så ses det oftest i en form for sølvfarvet hvid. Aluminium er dog ikke så udbredt, når det kommer til fremstillingen af ure, fordi det ikke er ligeså stærkt som eksempelvis rustfrit stål og resin. Materialet er dog let og modstandsdygtigt overfor korrosion.

 

Titanium

Titanium minder i høj grad om rustfrit stål, men besidder en betydeligt bedre holdbarhed samt en lettere vægt. Det er helt op til fem gange så stærkt som rustfrit stål, hvilket er ganske imponerende. Det betyder til gengæld også, at materialet er dyrere at anvende til produktion. Dette er hovedsageligt årsagen til, at titaniumure ikke er ligeså udbredte som stålure, da priserne vil være markant højere. Titanium ses oftest på eksklusive sportsure, hvor materialets kvalitet kombineres med dets lettere vægt. Derudover er titanium allergivenligt, og det er uden tvivl dét materiale på listen, der passer bedst til folk, som er følsomme over for metaller. Titanium er korrosionsresistent, og adskiller sig desuden fra rustfrit stål ved farven på metallet. Farven er anderledes og unik, og minder mest om en form for gunmetal/mørkegrå. Slutteligt er det vigtigt at pointere, at eftersom materialet ikke anvendes i lige så høj grad som andre materialer på denne liste, så kan det blive dyrere at reparere uret, såfremt det skulle blive beskadiget.

 

Keramik

Keramik som materiale består af en sammensætning af zirconiumoxid, som er en hærdet form for ler. Der er en lang række fordele ved at vælge en urkasse i dette materiale. Blandt andet er keramik yderst resistent overfor varme, modstandsdygtig overfor ridser, og tilmed et utrolig let materiale. Det er, sammenlignet med nogle af de andre materialer på listen, et lidt nyere materiale. Blandt andre Hublot, Tag Heuer og Omega har dog de seneste år eksperimenteret med keramiske urkasser. Nogle af de ulemper der er en keramisk urkasse er, at den har lettere ved at gå i stykker, fordi materialet ikke er lige så robust som eksempelvis rustfrit stål og resin. Herudover er en keramisk urkasse også dyrere og vanskeligere at producere, hvorfor mange producenter vælger andre materialer til produktionen af deres urkasser.

 

Bronze

Bronze besidder ikke en særlig høj modstandsdygtighed over for korrosion og små skrammer, hvilket kan efterlade pletter på urkassen. Urkassen vil derfor relativt hurtigt få et mere slidt look. Bronze er et metal, der ikke er lige så stærkt og hårdført som rustfrit stål, titanium eller platinium, og derfor ses bronze ikke så tit som anvendt materiale til fremstillingen af urkasser. Bronze har dog i nyere tid fået lidt af et comeback, da nogle brugere foretrækker dets specielle look, der er kendetegnet ved sin guldagtige brun, hvor denne farve typisk vil aftage med tiden. Dette gør bronze materialets farve unik, hvilket kan være dét, som tiltrækker nogle mennesker. Derudover vil bronze ofte være dyrere end andre materialer, og det ses mest på dyrere, eksklusive modeller.

 

Platinium

Platinium er et naturligt hvidt metal, men det vil typisk være at finde i sølvfarvede ure. Det er uden sammenligning det dyreste metal overhovedet, og ses oftest kun blandt de dyreste mærker og på de dyreste modeller, heriblandt Seamaster serien fra Omega. Man får dog også, hvad man betaler for. Platinum er et tungt materiale, som kommer med en række klare fordele. Platinium er yderst resistent overfor ridser, og materialet er ligeledes enormt holdbart. Herudover vil platinium næsten altid kunne rengøres og poleres, efter at uret har været anvendt i noget tid, således det ser helt nyt ud igen. Vi har altså her at gøre med det ultimative materiale, og det er kun de helt eksklusive luksus mærker, såsom Patek Philippe og Ulysse Nardin, der producerer platinium ure.

 

Carbon

Carbon er et utrolig robust materiale, som særligt er kendt for sin imponerende lette vægt. Carbon anvendes ofte i produktionen af biler og cykler, men bliver altså også brugt af nogle mærker til at producere urkasser. Et af carbons klare kendetegn er dens mørke, helt unikke farve, som du ganske enkelt ikke får med mange andre materialer. Udover carbons æstetiske udtryk, så er materialet desuden ekstremt stærkt, endda stærkere end titanium. Casio har en række modeller fra deres G-Shock serie, som gør brug af carbon som urkassemateriale. Slutteligt skal nævnes, at ure med urkasser lavet af carbon godt kan ligge i den lidt dyrere ende.

 

Guld

Guld vil altid have en helt særlig plads i urindustrien på trods af, at guld ikke længere er blandt de mest populære materialer til produktionen af ure. Intet udtrykker luksuriøsitet og prestige mere end et ur i guld eller rosaguld. Et ur i guld vil uden tvivl tiltrække opmærksomhed. Det vil mange gange ikke være et ur, man anvender til dagligt brug, men mere i forbindelse med særlige arrangementer eller events. Ure af guld er desuden et populært valg blandt ur-entusiaster, som er på udkig efter en god investering. Guldmaterialet ses derfor oftest på high-end ure og eksklusive modeller. Som tidligere nævnt er de mest almindelige guldkasser enten den klassiske guldfarve eller rosaguld. Selvom ingen guld vil være 100% rent guld, så anses 24 karat guld som værende den reneste form, og denne form ses altså derfor kun i den helt klassiske guldfarve. Der findes også andre varianter af guld, såsom 22 karat og 18 karat, hvor der i guldmaterialet vil være andre metaller i, typisk sølv eller kobber. Den rosaguld farve er blevet mere populær den seneste tid, og den vil grundet sin farve naturligvis ikke være 24 karat guld. Dette skyldes, at der vil være en vis mængde kobber i materialet, for at urkassen kan få sin rosaguld farve. Ydermere er der mange ure af rustfrit stål som er guld af udseende, men hvor dette blot er guldfarvet rustfrit stål, og dermed ikke rigtigt guld.

 

Urkassestørrelse

For på bedst mulig vis at kunne finde en passende størrelse ur til dig, er det vigtigt at kende til den basale måde, hvorpå et urs størrelse opgøres. Der er hovedsageligt to begreber at kende til; urkassens diameter og urkassens tykkelse, hvor urkassens diameter vil være det begreb, man hyppigst støder på.

 

Urkassens diameter

Der er den seneste tid sket en ændring i folks præferencer i forhold til urstørrelser. Generelt foretrækker folk større urkasser, end det var tilfældet førhen. Der vil desuden være en tydelig forskel på en urkasses diameter, når man sammenligner herre - og dameure. En urkasses diameter er det udtryk, som bliver brugt til at måle bredden på urkassen. Der kan være lidt forskel i måden dette gøres på, da nogle producenter vælger at medregne kronen på uret (som bruges til at indstille uret), samt eventuelle knapper på siden af urkassen. Ikke desto mindre vil det dog være sådan, at en urkassens diameter måles ved at måle bredden fra venstre til højre.

 

Størrelsesoversigt - Mænd

Størrelsen på en urkasses diameter til mænd vil typisk være mellem 38mm - 46mm. Der findes dog ure til mænd, som er både mindre end 38mm og større end 46mm. Hvis et ur er mindre end 38mm vil det typisk dreje sig om vintage modeller. Her var størrelserne 34mm - 36mm mere almindelige, og disse størrelser er dermed ikke decideret ikke-eksisterende eller unormale i dag. Efterspørgslen på større ure er dog steget, grundet folks præferencer for større ure, hvorfor intervallet 38mm - 46mm synes at være et passende estimat. I den modsatte ende, findes der også ure over 46mm, der typisk anses som værende et oversize ur. Oversize ure er særdeles fremme i tiden, heriblandt mange af G-Shock urene fra det populære mærke Casio, der har en urkasse med en diameter på over 46mm. 38mm - 46 mm er generelle retningslinjer, som er gode at kende til, men der vil altså være ure, som falder uden for disse intervaller. Vi har lavet en lille oversigt nedenfor, som angiver hvilke mål, der identificeres som hvilke størrelser. Det skal naturligvis tages med et gran salt, da der altid vil være en vis grad af subjektivitet forbundet med sådanne estimater. Disse retningslinjer tager dog udgangspunkt i urkassens diameter ud fra de førende mærker i urindustrien.

 

Mindre end 34mm - Lille

34mm - 38mm - Mellemstørrelse

39mm - 42mm - Standard

43mm - 46mm - Stor

Over 46mm - Oversize

 

Størrelsesoversigt - Kvinder

Dameure har generelt set en betydeligt mindre urkasse end de fleste herreure. For kvinder vil urkassens diameter typisk være mellem 23mm - 38mm. Der ses også en tendens blandt kvinder som hedder, at de i stigende grad foretrækker større ure. Derfor findes også dameure, der er endnu større end 38mm. Hvis man som kvinde foretrækker et oversized ur, som er større end 38mm, er der også den mulighed, at man vælger at købe et herreur. Dette er ikke unormalt blandt kvinder, som netop foretrækker større ure, og der er også en lang række herreure i standardstørrelse, som kan karakteriseres som værende unisex. Vi har, ligesom det var tilfældet med herrestørrelserne, udarbejdet nogle retningslinjer som tager udgangspunkt i diameteren på urkassen for dameure. Disse retningslinjer tager udgangspunkt i urkassens diameter ud fra de førende mærker i urindustrien. Der vil være enkelte modeller, som falder uden for disse retningslinjer.

 

Mindre end 25mm - Lille

26mm - 29mm - Mellemstørrelse

29mm - 34mm - Standard

34mm - 38mm - Stor

Over 38mm - Oversize

 

Urkassens tykkelse

En urkasses tykkelse kan med andre ord defineres som værende højden på urkassen. Urkassens tykkelse angives derfor ved at måle urkassen fra top til bund. Der vil være en klar sammenhæng mellem urkassens diameter og urkassens tykkelse. Jo større urkassens diameter er, jo tykkere vil urkassen typisk være. Så helt konkret betyder dette for dig, at du har frit råderum i valg af urkassens diameter, men urkassens tykkelse vil ofte være en direkte effekt af størrelsen på urkassens diameter. Vi har for at gøre det så overskueligt som muligt angivet nogle retningslinjer nedenfor, som du kan benytte som reference, når du skal have defineret dit urs tykkelse. Disse gør sig både gældende til herre - og dameure.

 

4mm - 6mm - Tynd

6mm - 12mm - Normal

12mm - 14mm - Stort

14mm - 18mm - Oversize

 

Remstørrelse i relation til urkassens størrelse

Det kan være relevant at kende til forholdet mellem størrelsen på urkassen og størrelsen på remmen, da disse to faktorer hænger sammen. Generelt gælder det, at jo større urkassen er, jo større vil remmen være. Denne sammenhæng har til formål at opnå det bedst mulige udseende, og samtidig for at undgå, at der opstår en uhensigtsmæssig asymmetri mellem urkassen og remmen/lænken. Når vi omtaler remmens størrelse i denne sammenhæng refererer vi til bredden på remmen. Hvis vi kender urkassens diameter, er en god tommelfingerregel, at størrelsen på remmen vil være omkring halvt størrelse af urkassen i diameter. Vi har nedenfor, ved hjælp af et par eksempler på forskellige urstørrelser, illustreret hvad vi helt konkret mener.

 

Urkassediameter på 36 mm - Remstørrelse på ca. 18mm

Urkasse diameter på 40mm - Remstørrelse på ca. 20mm

Urkasse diameter på 44mm - Remstørrelse på ca. 22mm

 

Glastyper

Urskiven vil være at finde på urkassen, og alle ure har et lag af glas hen over urskiven for at beskytte skiven, og for at man kan aflæse tiden på uret. Der anvendes forskellige glastyper til produktion af ure, som det kan være fordelagtigt at kende til. De forskellige glastyper kommer nemlig hver især med deres fordele og ulemper, hvilket vi vil uddybe nærmere i dette afsnit. Med følgende beskrivelser af de forskellige glastyper er du forhåbentlig i stand til at vælge den glastype, som passer bedst til lige præcis dét ur, du er på udkig efter. Hvilken type glas du vælger afhænger i høj grad af, hvad uret skal bruges til, samt af personlige præferencer.

 

Acryl

Acryl er basalt set en speciel form for plastik (polymethylmethacrylat), og det vil nogle gange også gå under navnet hesalit. Acryl er derfor teknisk set ikke glas, men det er konstrueret på en sådan måde, at det passer over en urskive. Denne type af glas ses oftest på ekstremt billige ure, grundet de lave produktionsomkostninger, som er forbundet med denne type glas. Derudover anvendes acryl som det foretrukne glas på udvalgte retro inspirerede ure, fordi det er lettere at manipulere med glassets udseende. Acryl ses også benyttet på enkelte praktiske dykkerure. Overordnet set er der folk, som foretrækker looket ved acryl, hvorimod langt de fleste synes, at det ser “billigt” ud. Lige præcis det faktum, at acryl er billigt, afspejles også i glassets sårbarhed. Glasset er let modtagelig overfor ridser, men er tilgengæld ret modstandsdygtig overfor stød. Den høje modstandsdygtighed over for slag og stød skyldes, at glasset er mindre hårdt og mere fleksibelt, end de øvrige typer glas. Så for at opsummere fordelene ved acryl, så er det lavpris, modstandsdygtigt over for slag og stød, og lette ridser kan i mange tilfælde fjernes ved polering. Ulemperne er dog, at materialet netop nemt får ridser, og såfremt disse ridser er alvorlige og mange, vil dette kunne få stor betydning for evnen til at kunne aflæse viserne på uret. Man kan diskutere om dette er en decideret ulempe, eftersom det er subjektivt, men acryl ser for mange som nævnt utrolig billigt ud, hvilket kan afholde folk fra at vælge denne type glas.

 

Mineral

Den næste glastype på listen er mineralglas. Mineralglas er det mest anvendte glas, særligt blandt mærker, der sælger ure i mellem prisklasserne. Det hænger i høj grad sammen med, at mineral ikke er lige så dyrt at benytte i produktionen som safir, men stadig kommer med en række nævneværdige fordele. Mineralglas er udvundet fra silikatmineralet, og er mere modstandsdygtigt overfor ridser end acryl. Mineralglas er den type glas på listen, der minder mest om almindeligt glas, som vi kender fra eksempelvis vinduesruder. Mineralglas bliver ofte anvendt på modeure, fordi det tillader disse mærker at holde prisen for produktionen nede, samtidig med at de kan tilbyde en vis grad af beskyttelse mod ridser. Fordelene ved mineralglas er derfor, at det beskytter bedre mod ridser end acryl, og det er mindre reflekterende end safirglas. Herudover er det relativt modstandsdygtigt over for slag og stød. Dog er mineral langt fra lige så resistent over for ridser som safir. Hvis glasset bliver alvorligt beskadiget, eksempelvis ved revner eller kraftige ridser, vil det generelt ikke være muligt at reparere glasset. Her vil glasset helt skulle udskiftes, hvilket indimellem kan være problematisk. Mineralglas ses typisk på ure i en lavere prisklasse end ure med safirglas, hvilket igen skyldes glassets lavere pris. Derfor er det anbefalesværdigt at kigge efter et ur med mineralglas, hvis du ikke er villig til at betale for et ur med safirglas.

 

Safir

Dernæst har vi safir, som er det foretrukne glas blandt high-end mærker. Det er uden tvivl det hårdeste glas tilgængeligt, hvilket gør glasset ideelt til dyrere ure. Langt det meste safir der anvendes på ure er syntetisk/menneskabt safir, snarere end det naturligt forekommende safir. Så ligesom det var tilfældet med acryl, er safir teknisk set heller ikke et glas. Det er nærmere betegnet transparent, krystalliseret aluminiumoxid, som altså normalt produceres i et laboratorium. Safir er ekstremt modstandsdygtigt overfor ridser. Det siges, at det mere eller mindre kun er ægte diamanter, der kan ridse safirglas, hvilket i sig selv er ganske imponerende. Du er altså med safirglas garanteret det absolut ypperste i forhold til at undgå, at dit ur får ridser. Mens safir klarer sig godt mod ridser, er det dog noget modtagelig over for kraftige slag og stød, hvorved glasset godt kan knuses. Dette er også den hovedsagelige årsag til at særlige ure, som eksempelvis benyttes i militæret, fravælger safir og i stedet benytter mere stødsikre glas såsom acryl eller mineral. Medmindre man med garanti ved, at uret vil få en masse slag og stød, er dette dog ikke generelt noget at være bekymret for. Safir er for langt de fleste et særdeles fremragende glas, og det kan helt klart anbefales, hvis man er typen, der sætter pris på kvalitet. Foruden uovertruffen ridsefasthed, kendetegnes glasset ved sit attraktive udseende og farve. Safirglas kan forbedre den visuelle klarhed, og kombinerer man dette med dets antireflekterende belægning, kan det næsten få glasset til at “forsvinde”. Safir kommer dog typisk også med en væsentligt højere pris, og det kan desuden godt splintre og gå i stykker ved kraftige stød. Hvis en beskadigelse sker, er reparationer generelt ikke muligt. Glasset vil helt skulle udskiftes, nøjagtigt som det var tilfældet med mineralglasset.

 

Safirbelagt mineralglas

En lidt nyere innovation i urindustrien er safirbelagt mineralglas. Som navnet indikerer, så er safirbelagt mineralglas en form for hybrid glas, som indeholder både mineral og safir. Det er et mineralglas med et tyndt lag af safir på glassets overflade. Denne type glas har de seneste år oplevet en stigning i popularitet, særligt blandt mindre og nyere urmærker. Mange af herreurene fra Vincero har eksempelvis safirbelagt mineralglas. Safirbelagt mineralglas anses af mange som værende en fornuftig mellemting mellem mineral og safir. Det blev oprindeligt introduceret som en måde at inddrage safir i et urs glas, samtidig med at holde omkostningerne nede. Denne glastype er ikke udbredt i samme grad som mineral - og safirglas.

Vi vil gerne indsamle cookies

Vi bruger trafiklog cookies til at identificere hvilke sider der bliver besøgt. Dette gør det muligt for os at forbedre vores hjemmeside, så den bedre imødekommer vores besøgendes behov og forbedrer oplevelsen på hjemmesiden. Læs mere her Persondata